Zavřít reklamu

Není to tak dávno, co jsme vás na našem webu informovali o tom, že se kvůli ne zcela povedeným prodejům iPhonu X rozhodl Apple jeho výrobu výrazně snížit. Tuto skutečnost sice Apple nepřizná a o svých prémiových telefonech bude tvrdit, že se jim v prodeji velmi daří, většina analytiků je však skálopevně přesvědčena o opaku, který potvrzují i zdroje z dodavatelského řetězce. A právě jeden takový včera výrazné snižování výroby opět potvrdil.

Podle nejnovějších informací, které jako první zveřejnil web AppleInsider, snížil Samsung skutečně výrobu OLED panelů na polovinu, jelikož o ně přestal jevit Apple takový zájem, jaký se od něj očekával. I kvůli tomu je jihokorejský gigant již nyní víceméně smířen s tím, že zisky za OLED displeje letos tak slavné nebudou. Abychom však za špatné zisky Samsungu nevinili jen Apple, je třeba si přiznat, že je celkově OLED technologie ve světě poměrně nerozšířená a ačkoliv se začíná pomalu ale jistě prokousávat na stále více smartphonů, mnozí výrobci ji kvůli její vysoké ceně striktně odmítají. Ostatně, i kvůli úchvatnému OLED displeji nalepil Apple na svůj iPhone X cenovku 999 dolarů.

Ach, ta cena 

O kvalitách OLED displejů není samozřejmě pochyb a jejich kladné vlastnosti nad těmi zápornými převládají. Jejich cena však hraje nesmírně důležitou roli. Zatímco totiž stojí displeje pro iPhone 8 či 8 Plus podle odhadů zhruba 52 dolarů, OLED displej pro iPhone X vyjde Apple na více než dvojnásobek – 110 dolarů. Takto razantní cenový skok je tak samozřejmě pro mnohé výrobce, kteří své smartphony prodávají za nízké ceny, absolutně nepřijatelný.

Těžko v tuto chvíli říci, zda jsou veškeré informace ohledně snižující se výrobě pravdivé či nikoliv. Pokud tomu tak však je, bude velmi zajímavé sledovat, co nám Apple v září letošního roku představí. Opravdu se odváží znovu uvést modely s OLED displeji a ty doplnit LCD modelem, když se iPhone X s OLED displejem až tak dobře neprodával? Uvidíme.

iPhone X silver back FB

Dnes nejčtenější

.