Zavřít reklamu

Tak se to přeci jen podařilo. Poté, co jsme viděli v minulých měsících několik nadějných pokusů o vytvoření jailbreaku, tedy speciální verze iOS podporující jisté úpravy, které všechny ztroskotaly na nezvládnuté podpoře obchodu s aplikacemi Cydia, se nyní jednomu z “jailbreakářů” konečně podařilo plně funkční jailbreak vytvořit. Upadající komunita by se tak mohla alespoň částečně zachránit.

První pokusy o jailbreak systému iOS 11 jsme mohli vidět již pár týdnů po vydání systému Applem. Jak už jsem však psal v úvodu, veškeré verze byly velmi limitované právě chybějící podporou Cydii, bez které je jailbreak běžnému uživateli prakticky k ničemu. V obchodě totiž naleznete valnou většinu úprav a aplikací, které vám pomohou přizpůsobit iPhone vašim požadavkům. Jailbreak Electra 1.0.1 však podporu konečně přináší.

Electra je podle dostupných informací funkční na všech jablečných produktech podporujících iOS 11. Nejvyšší verzí iOSu však musí být jen 11.1.2, což by mohl být pro mnohé milovníky jailbreaku značný problém. Verze 11.1.2 je totiž již poměrně stará a tím pádem ji Apple již nějaký pátek nepodepisuje, čímž je návrat na ní z novější verze znemožněn. Pokud však na starším iOS 11 fungujete a jste zároveň vyznavači jailbreaku, neměl by být problém.

Cydia-iOS-11-Electra-jailbreak-768x830

Vzkříšení komunity?

Ačkoliv je ve světě “jailbreakařů” příchod Electry hojně oslavován, je velmi pravděpodobné, že absolutní konec této komunity pouze oddálí a nikoliv úplně zastaví. Vyznavačů jailbreaku totiž v minulých letech značně ubylo, což odsuzuje pomalu ale jistě jailbreak k zániku. Hlavní důvod je však poměrně zajímavý. Apple do svých systémů přidal zkrátka jen většinu věcí, které si uživatelé jailbreaky nahrazovali, a tudíž již jej není potřeba používat. I kvůli tomu tak byly koncem loňského roku dvě největší úložiště Cydie uzavřeny a ta nyní funguje jen a pouze z jednoho.

A jaký názor máte na jailbreak vy? Je podle vás v dnešní době ještě potřeba, nebo již dokázal Apple a vývojáři aplikací vytvořit prakticky vše, co uživatelé dříve hledali jinde? Určitě se o své názory podělte do komentářů.

iOS-11-jailbreak-electra-1200-768x448

Zdroj: cultofmac

Dnes nejčtenější

.