Zavřít reklamu

Uživatelé jablečných zařízení se dostali po pár měsících klidu opět do hledáčku útočníků pokoušejících se získat jejich informace skrze phishing. Tentokrát jsou pro tyto nekalé praktiky využity emaily společnosti Apple týkající se App Storu, respektive jejich zdařilé napodobeniny.

V posledních dnech se stále více zákazníků setkává s tím, že ve své mailové schránce naleznou zprávu, která se tváří jako oficiální email od Applu. Její obsah je pak spojen s předplatným určité aplikace v iOS, které podle zprávy brzy končí a je tedy nutné jej obnovit. Cena, za kterou se předplatné obnoví, je však přehnaně vysoká, což má uživatele donutit k jeho zrušení.

Právě při kliknutí na zrušení předplatného se však otevře okno, které vás žádá například o zadání Apple ID, údajů ke kreditní kartě či dalších soukromých informací. Už v tuto chvíli si však lze s trochou obezřetnosti všimnout, že jsou tyto otázky velmi zvláštní a s věcí, kterou právě řešíte, nemají moc co do činění a tudíž se nejspíše jedná o falešnou zprávu.

Dalším vodítkem je pak to, že se celkově mail v pár drobnostech oproti těm, které rozesílá Apple oficiálně liší. Hlavním vodítkem by mohly být například údaje k platební kartě. Ty totiž hackeři odbyli pouhým “By Card”, kdežto Apple vám v emailu napíše i čtyři poslední čísla (pokud ji máte samozřejmě s účtem spárovanou). Poslední a zřejmě tou nejlehčí možností, jak podvodný email poznat, je pak kontrola adresy odesílatele. Pokud totiž není odeslaný z domény Applu, je více než jasné, že se jedná o podvod. Kdybyste však podobný mail dostali a nebyli si jistí ani podle těchto vodítek, nejlepším krokem je zavolat na podporu Applu.

Apple už o problému ví

Jablečná společnost už je s celým problémem obeznámena a své zákazníky o něm informuje ve speciálním dokumentu. V tom píše například to, že se vás Apple nebude ptát nikdy v emailech týkajících se App Store, iTunes Store, iBooks Store nebo Apple Music na otázky typu kód CCV kreditní karty, úplné číslo kreditní karty či jméno vaší matky za svobodna. Pokud pak podobný mail od útočníků obdržíte, měli byste jej Applu přeposlat na reportphishing@apple.com

Ačkoliv v tuto chvíli nevíme, zda se tento problém objevuje i v České republice a na Slovensku, měli byste být obezřetní. Na druhou stranu si však myslím, že postupy uvedené výše dodržujete i v normálním životě, takže pro vás bude mít tato zpráva spíše informační charakter, než návod na to, jak “přežít”.

attachment-image-0-2

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.