Zavřít reklamu

V Kalifornii byl schválen zákon, který povoluje testování autonomních vozidel bez řidičů na kalifornských silnicích. Znamená to tedy, že společnosti vyvíjející autonomní technologii mohou od 2. dubna vypustit na silnice vozidla bez řidičů. Zákon byl od 11. ledna přezkoumáván, přičemž nyní dostal konečně zelenou.

Apple je jednou z více než 50 společností, které testují vlastní autonomní technologii v Bay Area. Využívá k tomu SUV vozidla Lexus RX450h, která jsou často k vidění na silnicích v okolí sídla cupertinské společnosti.

V posledních měsících jsme sice slyšeli o testování samořízení málo, nicméně v srpnu loňského roku byla zachycena vozidla se systémem LIDAR, jak se prohání po silnicích. V lednu navíc Apple rozšířil flotilu o 27 nových vozidel se softwarem pro autonomní řízení.

Kalifornie bude sice dovolovat společnostem testovat plně autonomní vozidla bez řidiče, avšak musí dodržovat takzvané „komunikační spojení“ mezi zkušebním vozidlem a vzdálenými operátory. Společnosti musí neustále sledovat stav vozidel bez řidiče a musí být připraveny zakročit, pokud by došlo k nějaké poruše, která by mohla ohrozit bezpečnost cestujících nebo jiných účastníků silničního provozu. Vozidla musí být navíc chráněna před kybernetickými útoky a musí být schopna předat informace v případě nehody.

Společnosti také musí potvrdit, že vozidlo je schopné provozu bez přítomnosti řidiče, a sestavit plán vzájemného působení v oblasti vymáhání práva, který poskytnou Kalifornské dálniční hlídce.

Pokud se Apple rozhodne využít této šance, bude muset získat povolení od California DMV, přičemž povolení budou zpřístupněna veřejnosti. V případě, že by se Apple rozhodl pro tuto cestu, nemohl by udržet svou práci v tajnosti. „Jsme zaměřeni na autonomní systémy, je to jádro technologie, kterou považujeme za velice důležitou, a vidíme ji jako matku všech AI projektů, což je pravděpodobně jeden z nejtěžších AI projektů, na kterém se skutečně pracuje,“ řekl Tim Cook v červnu roku 2017.

lexus self driving fb

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.