Zavřít reklamu

Přestože již uplynulo více než půl roku od chvíle, kdy vyjely z Muskovy automobilky Tesla první Modely 3, panuje o těchto zajímavých elektromobilech stále poměrně mnoho nejasností. Není se však čemu divit. Tesla si dává s jejich dodávkami zájemcům o tyto krasavce na čas a ve světě je tak rozšiřuje poměrně pomalu, kvůli čemuž o nich logicky nikdo mnoho věcí není. Čas od času se proto najde nadšenec, který se pustí do prozkoumávání Modelu 3 pěkně do hloubky.

Se svou troškou do mlýna přispěl před pár dny i jeden uživatel redditu, kterému se podařilo nabourat do palubního systému elektromobilu, díky čemuž měl možnost zjistit spoustu velmi zajímavých věcí. Právě moderní automobil typu Tesla je totiž různými systémy, které řídí jeho fungování, doslova propleteny, takže z nich není problém leccos vyčíst.

Hackerovi se podařilo v systému proniknout do továrního módu, ke kterému mají v Tesle přístup jen zaměstnanci společnosti, kteří jej využívají k různým testům a zkouškám těsně předtím, než dají elektromobilu zelenou a vypustí jej do světa. V továrním módu tak naleznete například údaje o akumulátoru, který má podle systému kapacitu 76 kWh. Podle hackera je však tato hodnota spíše orientační, protože je poměrně pravděpodobné, že si Tesla nechává určitou část kapacity akumulátoru bez využití, čímž se snaží jeho životnost co nejvíce maximalizovat. Do akumulátoru tak “natlačíte” zhruba 72,5 kWh, přičemž zbytek by měl být onou rezervou zajišťující dlouhou životnost.

Takto vypadá Tesla Model 3 pod sukní: 

Přispěvatel redditu si však prohlédl Model 3 pěkně zblízka i fyzicky, díky čemuž například zjistil, že u její přední nápravy je připraven prostor, který by měl sloužit pro další motor. Tesla totiž chystá výkonnější verzi Modelu 3 a právě toto vylepšení bude u tohoto modelu jedním z nejdůležitějších rozdílových faktorů. Co je však alespoň podle mého názoru opravdu zajímavé, je to, jak v Tesle vyřešili chlazení palubního počítače. Ten totiž obstarává opravdu spoustu úkonů a tudíž může být jeho teplota poměrně vysoká. Inženýři v Tesle se jej tak rozhodli chladit opravdu netradičním způsobem. Napojili ho totiž na hlavní chladící okruh automobilu, díky čemuž je jeho přehřátí prakticky vyloučeno.

Celkově hodnotí přispěvatel na redditu novou Teslu 3 jako velmi zajímavý a v mnoha ohledech propracovaný automobil, který byl konstruován poměrně chytře. I přes kladné hodnocení však zatím zůstává světem poměrně nepolíben, za což však může nejspíše jak jeho cena, tak i nedůvěra k tomuto typu automobilů. Cena totiž začíná na 35 tisících dolarech bez daně, tedy zhruba 735 tisíc korun. Alza pak prodává tento model za 1 100 000 korun s tím, že jej očekává 1. ledna 2019. Ačkoliv se může zdát tato cena ne příliš vysoká, svět neví, co do tohoto automobilu vlastně celkově očekávat a proto o něj zatím není tak velký zájem, jak by si asi sám Elon Musk představoval. Na druhou stranu s tím, že se z jeho Tesly stane “tuctovka” nejspíše sám nepočítal.

tesla-model-3-hero

Zdroj: reddit, autoforum

Dnes nejčtenější

.