Zavřít reklamu

Už několikrát jsme vás informovali o tom, že Apple je povinen zaplatit Irsku daně ve výši 16 miliard dolarů, nicméně příliš se k placení neměl, a tak se do případu vložila i Evropská komise, která zaplacení dotáhla ke konci.

Niall Cody, předseda Komise pro oblast příjmů, prozradil, že už je stanoven přibližný odhad toho, co má Apple zaplatit na daních. Potvrdil, že veškeré kalkulace budou dokončeny a odeslány do konce dubna.

Irsko očekává, že Evropská komise nařídí Applu, aby zaplatil 13 miliard euro, tedy 16 miliard dolarů. „Přes 95 % výpočtů a kalkulací je dokončeno a dohodli jsme se s Komisí, že všechny naše výpočty odešeneme do konce dubna.“

Všechno začalo v letech 1991 až 2007, kdy irská vláda povolila cupertinské společnosti přesunout její příjmy z evropského trhu přes její dvě dceřiné společnosti se sídlem v Irsku. Apple tak ušetřil poměrně dost peněz. Ovšem v roce 2016 se začala v případu vrtat Evropská komise, která vyhodnotila jednání za protizákonné, a tak Irsku přikázala, aby od Applu daně vymohlo. Apple však s placením 16 miliard dolarů nesouhlasí.

Zdá se, že 16 miliard dolarů je konečná částka, kterou Apple bude muset zaplatit. Stoprocentní jistotu však budeme mít až poté, co Irsko své výpočty dokončí.

Apple Store logo

 

Zdroj: 9TO5Mac

Dnes nejčtenější

.