Zavřít reklamu

Před pár lety byly i dnes běžně dostupné Apple Watch spíše výhledem do budoucnosti. Málokdo si dokázal představit, že většinu funkcí svého velkého telefonu je Apple schopný dostat do malých hodinek. I přesto by se mohly hodinky dostat na další úroveň a to díky vědcům z tokijské univerzity. Ti přišli s ultratenkým displejem, který je zároveň díky své elastičnosti možné aplikovat na kůži.

Elastický kožní displej může ukazovat průběh elektrokardiogramu a to přímo z ruky uživatele. Poté v kombinaci s bezdrátovým modulem sloužící ke komunikaci, může displej vysílat veškerá biometrická data do propojeného zařízení, tedy i telefonu. Displej dokáže samozřejmě data zobrazit v reálném čase přímo na ruce uživatele. Celý deformovatelný displej je složen z prodyšné nanomeshové elektrody a bezdrátového komunikačního modulu.

Nově vyvinutý systém má za cíl učinit další krok ke zlepšení dostupnosti informací pro nemocné nebo staré lidi. Ti by tak nemuseli kvůli základním vyšetřením k doktorovi. Veškeré biometrické údaje by našli zobrazené na své kůži a díky telefonu tak mohli data sdílet přímo s lékařem.

Kožní displej je tvořený pomocí LED diod s rozlišením pouze 16 x 24 pixelů. Jde tedy o velmi nízké rozlišení, ovšem pro zobrazení základních biometrických údajů zcela dostačující. Roztažitelnost displeje je až 45% své původní délky. Uživatel se tak nemusí bát, že při manipulaci s rukou, kde je displej umístěný, ho bude nějak omezovat. „Protože je displej vyroben z tenkých a měkkých materiálů, může být volně deformován.“ sdělil profesor Takao Somey. Tyto materiály jsou zároveň volně dostupné při velkovýrobě elektroniky. To se může pozitivně projevit na délce probíhajícího výzkumu. Společnost silně usiluje o uvedení kožního displeje na trh v příštích třech letech.

Zatím se jedná opravdu pouze o zdravotní pomůcku, která by ovšem mohla zároveň sloužit k zobrazování různých notifikací. Kvůli nízkému rozlišení ale nedokáže ještě nabídnout plnohodnotné funkce, kterými tak může konkurovat chytrým hodinkám. Jedná se ale o produkt, o který by mohla projevit zájem nejedna společnost vyrábějící mobilní telefony.

kožní display

Dnes nejčtenější

.