Zavřít reklamu

Již několikrát jsme vás na našem webu informovali o tom, že se Apple na některých trzích potýká s nezájmem tamních zákazníků o iPhone X. Ten je totiž v porovnání s ostatními smartphony opravdu velmi drahý, kvůli čemuž si jej nemůže spousta zákazníků dovolit. Podle průzkumu portálu The Wall Street Journal se však situace nelepší a dokonce to vypadá, že se do této propasti dostávají i další jablečné telefony.

Portál se zaměřil hlavně na situaci v asijských zemích, které jsou poměrně lidnaté a tudíž pro Apple zajímavé. Průzkum však ukázal, že na nich jablečná “desítka” stále tápe. Například v Indonésii, která má zhruba 260 milionů obyvatel, zaznamenal Apple v minulých letech dokonce propad a nejinak tomu není ani po uvedení iPhonu X. V Thajsku či Vietnamu pak zůstává trh spíše stabilní, což však pro Apple dobře rozhodně není. Zatím co on neroste, jeho konkurenti převážně z  řad čínských výrobců totiž rostou nebývalým tempem a jejich levné a výkonné smartphony ty od Applu doslova válcují. Ideální prodeje však nevykazují ani další modely z jablečného portfolia. Přesná čísla ale bohužel neznáme.

iPhone X je pro mnohé zákazníky z Asie příliš drahý:

Priority Applu jsou jinde

Na druhou stranu je však potřeba si přiznat, že pro Apple nebyla nikdy hlavní priorita dostat své produkty do popředí i na rozvojových trzích. Své produkty totiž prodává za vysoké ceny již řadu let a tudíž je prakticky jasné, že se v zemích, kde nejsou ekonomické podmínky nikterak růžové, úplně lehce neprosadí. S trochou nadsázky se tak dá říci, že příchod “desítky” do těchto končin byl spíše hřebíčkem do rakve, než vzpruhou celkového podílu jablečných telefonů na tamních trzích. Oživením by však mohl být příchod druhé generace iPhonu SE, která se bude prodávat o poznání levněji a tudíž bude pro mnoho tamních zákazníků daleko zajímavější.

O tom, že není situace ještě zcela kritická, pak vypovídá i to, že se v posledním čtvrtletí loňského roku prodeje iPhonů v Asii o více než deset procent zvýšily. Ačkoliv se dal tento vývoj s ohledem na vánoční svátky předpokládat, můžeme být díky němu přesvědčeni, že o jablečné telefony zájem stále je.

Těžko v tuto chvíli říci, zda je situace v některých asijských zemích skutečně tak špatná, jak líčí zpráva, či nikoliv. Jak už jsem však psal výše, příchod levnějších modelů, které by měly přijít podle mnoha světových analytiků již v průběhu letoška, by však mohl kartami solidně zamíchat a Apple katapultovat po celém světě poměrně vysoko. O LCD model iPhonu X či vylepšené “es éčko” totiž zájem rozhodně bude.

Iphone se 2 fb

Dnes nejčtenější

.