Zavřít reklamu

Jednou z nekritizovanějších věcí na přenosných počítačích od Applu jsou v poslední době porty, kterých skutečně například na MacBooku 12″ nenajdeme zrovna nepřeberné množství. Právě proto se objevila příležitost pro výrobce takzvaných HUBů, které dokáží rozšířit často jediný port na vašem počítači o další porty. Díky nimž máte možnost připojit ke svému počítači množství zařízení najednou, navíc přes porty, kterým standardně počítač není vybaven. My se dnes podíváme na USB-C Hub, který prodává známý Apple Premium Reseller iWant pod svoji vlastní značkou. Pokud by vás pak zajímal také samotný výrobce, stojí za portem česká společnost Epico International, kterou zřejmě fanouškům Applu není nutné příliš představovat.

Designově si HUB nehraje na součást MacBooku, a i když se k němu vzhledově hodí díky hliníkovému tělu v barvách MacBooků, není k němu připojen přímo „tělo na tělo“, ale deseticentimetrovým kabelem, díky čemuž máte dostatek prostoru pro další manipulaci s hubem a připojování periférií je jednoduché a pohodlné. Kabel samotný je robustní a na první pohled velmi kvalitní, nemusíte se tak bát s hubem manipulovat a otáčet jej při připojování dalších zařízení do portů. Váha hubu 72 gramů je skutečně minimální a v batohu nebo pouzdře na MacBook ji nepostřehnete stejně tak jako jeho minimalistickou velikost, díky které je možné jej přenášet spolu s MacBookem ve většině pouzder.

Co je však na každém hubu nejdůležitější je počet portů, o které dokáže váš MacBook nebo případně i stolní počítač rozšířit. Obzvlášť v případě, kdy stejně jako já používáte MacBook 12″, do kterého se Apple rozhodl dát až jeden jediný USB-C port. iWant USB-C HUB vám v tomto pomůže skutečně zásadním způsobem. Jakmile jej totiž zapojíte do USB-C ve vašem počítači, získáte okamžitě trojici USB 3.0 portů, HDMI 2.0 port s podporou pro přenos obrazu ve 4K, Gigabit Ethernet port, čtečku microSD karet, čtečku klasických SDHC karet a jako bonus ještě také USB-C port, aby vám ten váš do kterého připojíte hub nechyběl. Získáte tak celkem osm portů, které můžete používat všechny najednou. Pokud navíc budete potřebovat HUB půjčit vašemu kamarádovi s klasickým počítačem vybaveným USB-C portem, bude fungovat stejně jako na vašem MacBooku.

Macbook USB-C hub

Co se týká rychlosti, využijete USB-C port ve svém MacBooku naplno. Rychlost připojených periférii HUB neomezuje. Abyste poznali alespoň drobnější omezení rychlosti, museli byste připojit periférie ke všem portům a otestovat rychlost připojení nějakého extrémně rychlého flashového disku, jinak bude vždy rychlost portu omezena pouze rychlostí samotného příslušenství, které do něj zapojíte. Zařízení tak můžete využívat naplno, a dokonce i základní 12″ MacBook dokáže pomocí HDMI z tohoto Hubu zobrazit na externím displeji 4K obraz.

Pokud tedy hledáte spolehlivého parťáka s příjemným designem a kvalitním zpracováním, který rozšíří porty vašeho MacBooku nebo jiného počítače s USB-C portem, pak jste jej právě našli. Navíc pokud se podíváte na ceny redukcí a adaptérů přímo od Applu a počet, který byste museli koupit abyste získali všechny porty v tomto hubu, pak zjistíte že je jeho cena skutečně velmi příjemná a za necelých 2500Kč rozhodně stojí. Jediné, co bych si dovolil vytknout je chybějící kapsička nebo nějaké pouzdro, do kterého byste mohli hub vložit při přenášení, ale to je skutečně jen detail, který můžete vyřešit ve vlastní režii. Nic jiného co bych mohl hubu vytknout jsme neobjevil a mohu jej jen a jen doporučit.

USB-C hub

Dnes nejčtenější

.