Zavřít reklamu

Pokud byste někdy v budoucnu z jakéhokoliv důvodu chtěli vypnout biometrickou autentizaci na vašem iPhonu, můžete tak učinit pomocí Siri. Stačí Siri říct jeden jednoduchý příkaz, který se na první pohled zdá neškodný. Jakmile jej řeknete, Siri bez toho, aniž byste o tom věděli, dočasně vypne autentizaci pomocí Touch ID nebo Face ID. Abyste biometrickou autentizaci znova aktivovali, musíte alespoň jednou zadat správný kód.

Jak na to?

Jednoduše se Siri stačí zeptat, komu iPhone patří. Na první pohled byste si mohli říct, že tato funkce slouží samozřejmě k tomu, aby se identifikovalo, komu zařízení patří – to bezesporu. Na druhou stranu je tohle spíše bezpečnostní krok od Apple – v případě, že se vám iPhone ztratí, někdo ho najde a zkusí se Siri zeptat, komu patří, Siri vycítí možnou „hrozbu“ a raději zařízení uzamkne tak, že jej lze odemknout pouze pomocí kódu. Osobně si myslím, že byste se vlastního iPhonu neptali, komu vlastně patří…

Aktivujeme tedy Siri – buď pomocí home buttonu na starších iPhonech, pomocí podržení napájecího tlačítka na iPhonu X a nebo pomocí hlasového příkazu „Hey Siri!“. Poté se Siri stačí jen jednoduše zeptat, komu iPhone patří. Provedeme to hlasovým příkazem „Whose iPhone is this?“. Siri nám obratem řekne, komu zařízení patří, ale přitom v pozadí deaktivuje biometrickou autentizaci. Můžete si to jednoduše vyzkoušet – stačí, pokud se budete snažit iPhone odemknout pomocí Touch ID nebo Face ID. Nepovede se vám to a iPhone vás vyzve k tomu, abyste zadali kód.

To samé funguje i na iPadech, ale z nějakého nejistého důvodu musíte i u iPadů říct „Whose iPhone is this?“ a ne, jak by se dalo očekávat, „Whose iPad is this?“. Pokud řeknete Siri druhou možnost, odkáže vás na stránky apple.com. Pokud zvolíte první možnost v podobě „Whose iPhone is this?“, Siri vám řekne, komu iPad patří a zároveň deaktivuje Touch ID.

siri

Dnes nejčtenější

.