Zavřít reklamu

Není žádným tajemstvím, že je výrobní cena produktů od Applu té prodejní vzdálená na míle daleko. V minulých měsících nás o tom ostatně Apple skvěle přesvědčil například u svého iPhonu X, jehož výroba dosahuje zhruba 581 dolarů ale Apple prodává jej za 999 dolarů, či iPhonu 7, který jej vyšel na 248 dolarů ale prodával ho za 649 dolarů. Pokud si však myslíte, že si podobnou marži Apple účtuje i u chytrého reproduktoru HomePod, jste na omylu.

Na výrobní cenu HomePodu se před pár dny zaměřil TechInsights a IHS Markit, z jejichž analýzy vyšly následně opravdu zajímavé věci. Podle jejich zjištění vyšly mikrofony, reproduktory a napájecí systém na zhruba 58 dolarů, horní “displej” sloužící pro zobrazení Siri a ovládání zhruba 60 dolarů, čip A8 na 25 dolarů, zbylé vnitřní komponenty na 25,50 dolarů a nakonec samotná výroba, testování a balení na 17,50 dolarů. Ve výsledku pak mohl prý HomePod vyjít zhruba na 216 dolarů.

Že se nemůžete 216 dolarů dopočítat a stále vám při sčítání jednotlivých položek vychází 186 dolarů? Nejste sami. I my v redakci jsme marně zkoumali, kam se 30 dolarů podělo. Podle zahraničního portálu Cult of Mac by mohlo být vysvětlením této anomálie například pouhé nezapočítání některých nákladů (vyjma těch za výzkum a vývoj) či pouhá chyba, kterou však od IHS Markit a potažmo Bloombergu přebral celý svět. Na chybějících 30 dolarů proto nahlížejme spíše jako odchylku, která může při odhadování cen jednotlivých komponent samozřejmě nastat.

Takto vypadá HomePod uvnitř:

Apple na něm tolik nevydělá

Pokud je odhad IHS Markit správný a budeme se držet ceny 216 dolarů, je marže z HomePodu, který Apple prodává za cenu 349 dolarů, zhruba “jen” 38 % z ceny produktu, což je v porovnání s ostatními produkty od Applu opravdu velmi malé číslo. I v porovnání s konkurenčními chytrými reproduktory si však za svůj produkt Apple účtuje nejnižší marži. Konkurenční Google si na svém Google Home bere zhruba 66 % z ceny produktu, Amazon pak získá z prodeje svého Echa 56 %. Nutno však podotknout, že se oba tyto chytré reproduktory prodávají oproti HomePodu výrazně levněji. Jejich cena se totiž na českém trhu pohybuje v rozmezí tří až čtyř tisíc, zatímco u HomePodu očekáváme cenu atakující deset tisíc korun.

Je však potřeba si uvědomit, že ve 38 %, které by měl Apple z prodejů HomePodu teoreticky mít, je započítán vývoj a výzkum technologií, díky čemuž mohl HomePod vůbec vzniknout. Jelikož jsou však tyto částky zpravidla velmi vysoké, protože je vývoj podobných produktů zdlouhavý a náročný, marže z HomePodu bude ještě razantně snížena.

Ačkoliv je výrobní cena HomePodu poměrně zajímavá, měli bychom jí považovat spíše za jakýsi orientační údaj. Přesné ceny komponent pro HomePod totiž krom Applu a jeho dodavatelů samozřejmě nikdo nezná. Ostatně, i sám Tim Cook v roce 2015 v reakci na výrobní ceny produktů od Applu poznamenal, že veškeré odhady výrobních nákladů jsou od reality velmi vzdálené. “Nikdy jsem neviděl žádný odhad, který by se přesné výrobní ceně jen trochu přibližoval,” poznamenal tehdy.

homepod fb

Zdroj: Bloomberg

Dnes nejčtenější

.