Zavřít reklamu

Ačkoliv jsou chytré telefony fenoménem dnešní doby, druhá polovina roku 2017 naznačila, že i tento fenomén zlehka oslabuje. I přes obrovská kvanta prodaných telefonů se jich totiž prodalo méně, než se původně předpokládalo. Ostatně, i Apple zaznamenal ve čtvrtém čtvrtletí menší prodeje, než tomu bylo loni. Mrzet ho to však v žádném případě nemusí.

Na budoucnost trhu se smartphony se zaměřila výzkumná společnost TrendForce a ze svých analýz vyvodila poměrně zajímavé věci. Ačkoliv se totiž podle ní růst trhu v letošním roce ještě o něco málo zpomalí, dva nejsilnější hráči na něm si budou vést pořád slušně. Jihokorejský Samsung, který ovládá světový trh s 21,9 % se však podle analytiků lehce propadne a na konci roku si připíše podíl na trhu ve výši 20,3 %. Nebude to však tím, že by se mu v prodejích nějak zvlášť nevedlo. To jen Apple v tomto roce slušně povyroste a z nynějších 15,2 % se vyhoupne minimálně na 15,7 %, ne-li více.

trendforce1

Poměrně zajímavým hráčem na trhu se smartphony se pak stane znovuzrozená Nokia, která bude díky dobře zvolené obchodní taktice a svým vyjednavačským schopnostem pokračovat celý letošní rok v dynamickém růstu. Své telefony však bude podle analytiků tlačit spíše do nižší střední třídy, ve které se nejspíše prosadí snáze, než v konkurenci vlajkových lodí věhlasných světových výrobců.

Koncept iPhone X Plus od Martina Hájka:

Bezrámečkový design jako standard?

Analytici se též domnívají, že se v letošním roce dočkáme valné většiny telefonu s bezrámečkovým designem, který můžeme vidět například u loňského iPhonu X. Zákazníci si totiž přejí co největší displeje v co nejkompaktnějším těle, což k tomuto kroku výrobce víceméně tlačí. Co se pak týče systému autentizace, u něj se žádného velkého boomu zřejmě nedočkáme. Velké společnosti se totiž budou podle analytiků držet svých skenů obličeje či oční duhovky a ty menší zůstanou u klasického snímače otisků prstů. Ten je totiž pro mnohé z nich kvůli ceně a náročnosti výroby jiných autentizačních systémů jasnou volbou, které se budou minimálně dalšího tři čtvrtě roku držet.

Nechme se tedy překvapit, jak se celá situace na trhu se smartphony vyvrbí. Faktem však je, že je zajímavými společnostmi doslova napěchován a tudíž se můžeme dočkat velkých věcí i u relativně malých společností.

Samsung-Galaxy-S8-vs-Apple-iPhone-7-Plus-camera FB 2

Dnes nejčtenější

.