Zavřít reklamu

Minulý měsíc jsme vás informovali o tom, že bychom se měli letos dočkat v systémech macOS a iOS poměrně mála novinek. Jablečná společnost se totiž chce podle slov zdrojů přímo z nitra společnosti zaměřit především na dotažení jejich nynějších systémů k dokonalosti. Právě loňské systémy iOS 11 a macOS High Sierra jsou totiž i zhruba půl roku po jejich oficiálním představení plné chyb a nedodělků. A přesně to se příchodem iOS 12 a nové verze macOS změní.

Agentura Bloomberg dnes přinesla další velmi zajímavé zprávy o tom, jak se budou letošní operační systémy a potažmo i systémy v letech dalších vyvíjet. V Apple se totiž kvůli loňským systémům odehrálo malé zemětřesení, které donutilo jeho vedení zcela přepracovat fungování tohoto odvětví.

Nová strategie společnosti, kterou sdělil před pár dny svým softwarovým týmům sám Craig Federighi, je zaměřena především na precizní dokončení projektů bez ohledu na čas. To ve zkratce znamená, že by měli mít nově inženýři Applu pravomoc některé novinky, které byly chystány do aktualizací systémů či rovnou nových systémů pozdržet a veřejnosti je nabídnout až ve chvíli, kdy si bude společnost stoprocentně jista, že neobsahují žádné chyby a tudíž nenapáchají více škody než užitku. S trochou nadsázky se tak dá říci, že se Apple opět vrací ke kvalitě, kterou možná neúmyslně před pár lety kvůli tlaku okolních společností opustil.

Na něco podobného si tak minimálně rok počkáme:

Nebudou to však jen zákazníci, kteří by měli z nové vývojové strategie Applu těžit. I samotní zaměstnanci by totiž měli nyní ve společnosti nalézt mírumilovnější prostředí. Doposud prý totiž platilo to, že každá novinka se musela stihnout do daného termínu a bylo prakticky jedno, v jakém stavu bude. Respektive, jedno to úplně nebylo, stačilo jí však dokončit tak, aby splňovala alespoň základní funkčnost. To však s sebou přinášelo jednak chyby a druhak i velmi stresující pracovní prostředí pro samotné zaměstnance. Nebylo totiž ničím neobvyklým, že se určitá vylepšení nestíhala podle časového harmonogramu. S tím vším by však měl být konečně konec.

Vylepšení přeci jen přijdou

Byla by však chyba domnívat se, že se letos od Applu žádných vylepšení na úkor zkvalitnění systému nedočkáme. Podle zdroje je totiž v plánu například přidání možnosti přidat animoji do hovoru přes FaceTime, za které by se mohli volající strany dokonce i skrýt. Další novinkou pak bude hlubší integrace Siri do systému, vylepšení funkce Nerušit či přidání možnosti hrát AR hry s více hráči, což by mohla být slušná zábava.  Přepracování by se pak mohl dočkat i Mailový klient Applu či další aplikace, které již řadu let nezměnily svůj design. Rozloučit se naopak můžeme s novými možnostmi multitaskingu na iPadech, přepracování domovských obrazovek či aktualizace služby CarPlay, jejíž potenciál pomalu ale jistě umírá.

Nechme se tak překvapit, zda se všechny tyto plány skutečně naplní či nikoliv. Pokud by nám však Apple skutečně na červnové WWDC ukázal systémy, které se zaměří především na opravu chyb těch loňských, čímž by si svým způsobem nasypal popel na hlavu, určitě bychom se nezlobili. Spolehlivost jablečných produktů by se totiž rázem navrátila ke kořenům.

iOS 12 fb

Dnes nejčtenější

.