Zavřít reklamu

Včera ráno jsme vás informovali o úniku části zdrojového kódu z iOS 9, který zveřejnil neznámý uživatel na serveru GitHub. Tento únik vyhodnotilo mnoho bezpečnostních expertů jakožto největší v historii, protože podle nich odhaloval jednu z nejdůležitějších částí systému iOS, iBoot. Ten má na starosti načtení či podpis systému na přístroji, což mohlo být podle mnoha expertů velkým bezpečnostní problémem, který mohl mimo jiné oživit upadající jailbreak komunitu. Tak horké to však nakonec nebude.

Jablečná společnost se včera k celému problému vyjádřila portálu CNET, který se na ni ihned po zjištění tohoto úniku obrátil. Ve svém prohlášení Apple nepřímo potvrdil, že se skutečně o pravý zdrojový kód jedná, nicméně se prý není čeho obávat. “Bezpečnostní řešení našich produktů nezávisí na utajování našich zdrojových kódů. V produktech je zabudováno mnoho vrstev hardwarové i softwarové ochrany a vždy zákazníkům doporučujeme, aby si své zařízení aktualizovali na nejnovější verze softwaru, díky čemuž využijí nejnovější ochrany,” uvedl Apple ve svém prohlášení.

Aktualizujte

Z prohlášení Applu je tak jasně patrné, ve veškeré včerejší zvěsti o nebezpečí pramenící z úniku kódu jsou planá, jelikož se jedná jen o útržek zabezpečení systému, který je navíc zastaralý a “zazáplatovaný” mnohými aktualizacemi a novými verzemi systému.

Dalším faktem, který by nás měl o naší bezpečnosti přesvědčit, je skutečnost, že systém starší než iOS 10 využívá v tuto chvíli méně než 10 % všech aktivních uživatelů jablečných produktů, což je v porovnání s více než 65 % zařízení fungujících na iOS 11 poměrně zanedbatelné číslo. Pro potenciální hackery by tak nejspíš nebyla tato malá skupina uživatelů příliš zajímavá.

Alespoň protentokrát tedy nemusí Apple řešit žádný závažný problém, který by jeho uživatele nějakým způsobem ohrozil. Že by se tedy začalo konečně blýskat na lepší časy a neúspěchy, které se na Apple ze všech stran v minulých měsících valily, byly ty tam? Doufejme.

pic1_ios92

Dnes nejčtenější

.