Zavřít reklamu

Steve Jobs poté, co byl vyhozen z Applu v roce 1985, založil společnost NeXT Computer s kapitálem 7 milionů dolarů. O rok později však neměl Jobs dostatek finančních prostředků, a tak společnosti hrozil bankrot, ovšem nakonec se rozhodl do společnosti investovat miliardář Ross Perot. První pracovní stanice spatřila světlo světa v roce 1990, nicméně její cena byla poměrně odrazující, neboť startovala na 9 999 dolarech. Přestože byl přístroj NeXT workstation z technologického hlediska poměrně pokročilý, přičemž jeho chloubou byl především objektově orientovaný systém, byl kvůli vysoké ceně zamítnut.

V roce 1990 debutovala druhá generace NeXTcube chlubící se multimediálním e-mailovým systémem NeXTMail, prostřednictvím něhož mohl přístroj sdílet pomocí e-mailu média (obrázky, hlasový záznam, grafiku a video).

Jobs byl známý tím, že si potrpěl na perfektním designu, o čemž svědčí i skutečnost, že navrhl hořčíkovou skříň pro NeXTcube. Protože se však prodalo pouze 50 tisíc kusů, musel NeXT dne 9. února 1993 přestat vyrábět počítače a začít se soustřeďovat výhradně na vývoj softwaru NeXTSTEP pro platformu Intel.

Společnost také masově propouštěla a z 500 zaměstnanců dostalo vyhazov celkem 330 zaměstnanců, a to při události známé jako Black Tuesday. Poměrně kruté bylo, že zaměstnanci se o svém osudu dozvěděli z rozhlasu ve firmě.

Společnost NeXT v roce 1992 ztratila 40 milionů dolarů. V roce 1994 se ukázalo, že přestat vyrábět počítače a zaměřit se pouze na software byl pro společnost perfektní krok, protože se v roce 1994 poprvé dostala do zisku 1,03 milionů dolarů.

NeXTSTEP je objektově orientovaný multitaskingový operační systém založený na UNIXu. V té době toho nabízel mnohem více než ostatní systémy na trhu. V roce 1996 společnost vydala WebObjects, což byl framework pro vývoj webových aplikací. Apple koupil NeXT v roce 1997, a potom použil WebObjects pro vytvoření obchodu s aplikacemi App Store a dalších služeb.

next fb

Zdroj: Cult of Mac, Wikipedia

Dnes nejčtenější

.