Zavřít reklamu

Opera ukončila testovací fázi verze s pořadovým číslem 51. Prohlížeč přináší několik praktických novinek, díky kterým je nyní rychlejší a stabilnější. Podle benchmarku Speedometer 2.0 je Opera 51 o 38 % rychlejší než konkurenční Firefox 58, přičemž jedním z hlavních důvodů svižnosti prohlížeče je použití jiného kompilátoru (Clang).

Opera však na svém blogu k testu neuvedla podrobnou metodiku. Poznamenala pouze, že benchmark proběhl na notebooku HP Spectre s operačním systémem Windows 10.

Jaké novinky Opera 51 přináší?

Opera pro uživatele připravila několik kosmetických úprav. Pokud například kliknete na kartu otevřené stránky, automaticky se vrátíte na její začátek, a tak u dlouhých článků a diskuzí nemusíte zdlouhavě rolovat myší. Pokud kliknete na kartu ještě jednou, vrátíte se zpět na místo, z něhož jste se přesunuli.

Ve správci záložek bylo přidáno viditelné tlačítko pro import záložky. Ještě navíc v bočním panelu je k dispozici kombinované tlačítko pro export a import záložek. Jedná se o další způsob, jak můžete importovat záložky z jiných webových prohlížečů.

Všechny funkce v obrázcích a GIFech můžete zhlédnout zde:

Opera od verze 51 má k dispozici v pravém horním rohu v panelu záložek dvě roletové nabídky. Zobrazuje se v nich seznam všech otevřených stránek a naposledy zavřených stránek. Usnadňuje to vyhledávání konkrétní karty.

Aktualizace se dočkal i režim soukromého prohlížení. Konkrétně v macOS nyní vypadá režim stejně jako ve Windows. Zároveň se na obou platformách objevila nová animace, která vás do režimu soukromého prohlížení přivítá.

V neposlední řadě byl přepracován proces restartování prohlížeče, který už není tak zdlouhavý a komplikovaný. Závěrem ještě podotkneme, že Opera uživatelům umožňuje nastavit možnost, aby byl na všech webových stránkách povolen Flash Player.

opera firefox fb

Zdroj: Opera

Dnes nejčtenější

.