Zavřít reklamu

Půlroční čekání je takřka u konce. Už zítra totiž doručí kurýři v USA, Austrálii a Velké Británii prvním zákazníkům jejich předobjednané HomePody, čímž Apple de facto spustí oficiální prodeje. Jak si v nich však jablečný reproduktor povede? Tak přesně na tuhle otázku se pokusili odpovědět britští analytici společnosti Kantar.

Analytici při svém průzkumu zjistili, že zákazníci využívající Apple Music mají zhruba devětkrát vyšší pravděpodobnost, že se k nákupu HomePodu rozhodnout. Není se však čemu divit. HomePod totiž vyniká hlavně kvalitním zvukem, který do něj nejjednodušeji dostanete právě přes Apple Music. To je ale samozřejmě placené a tudíž pro mnohé zákazníky nezajímavé.

Krom většího zájmu předplatitelů Apple Music zjistili analytici i to, že je o HomePod mezi Brity v porovnání s konkurenčními reproduktory nesrovnatelně nižší zájem. Z průzkumu totiž vyšlo najevo, že zatímco má o HomePod zájem zhruba 130 000 Britů, o konkurenční Amazon Echo se v době jeho vydání zajímalo neuvěřitelných 500 000 Britů. Ani tento fakt však nemusí být pro mnohé úplným překvapením. Amazon Echo je totiž oproti HomePodu o hodně levnější a hlavně jsou jeho “smart” funkce daleko zajímavější. Siri je totiž poměrně omezená a v porovnání s Alexou či Google Asistentem toho zkrátka příliš nenabízí.

Vyčkávání bylo cestou do pekel

Ve špatných zprávách však ještě bohužel nekončíme. Na prodejích HomePodu se totiž nejspíš podepíše i dlouhá doba, která mezi jeho představením a zahájením prodejů uběhla. Konkurenčním společnostem se totiž za více než půl roku, kdy jsme na HomePod čekali, podařilo své reproduktory protlačit do mnoha domácností, mezi které patří samozřejmě i ty jablečné. V tuto chvíli má konkurenční chytrý reproduktor doma zhruba 13 % britských předplatitelů Apple Music a tudíž se s jejich kupní silou moc počítat nedá. HomePod tak bude mít před sebou opravdu těžkou cestu.

Těžko v tuto chvíli říci, zda jsou obavy analytiků na místě a zda jsou podobné scénáře i na trzích v USA a Austrálii. Pokud se však Applu prodeje HomePodů nevydaří, bude to pro něj jistě velmi tvrdá rána. Trh s chytrými reproduktory se totiž v posledních letech obrovsky rozrůstá a ujetí vlaku se rovná velkým ztrátám, které mohou v budoucnu při tvorbě dalších projektů mrzet.

Apple Home Pod (Review)

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.