Zavřít reklamu

Spoluzakladatel cupertinské společnosti Steve Wozniak se rozhodl dne 6. února 1985 po takřka deseti letech svého působení Apple opustit. Ve stejném roce z kalifornského giganta odešel také Steve Jobs, ovšem z odlišných důvodů než Woz. Odchod dvou významných legend informačních technologií měl na Apple výrazný dopad.

Woz byl nespokojen s tím, jakým směrem začal Apple směřovat, a tak přestal pracovat na vývoji počítače Apple II. Zároveň však toužil založit novou společnost, což se mu po odchodu z Applu podařilo. Woz byl šťastnější, když byl Apple malá společnost. Na rozdíl od Jobse, který byl skvělým vyjednavačem, obchodníkem a myslitelem, pracoval Woz raději v menších týmech inženýrů.

Apple se však začal postupně měnit a Woz se už v Cupertinu necítil jako doma. Jakmile jablečná společnost vstoupila na akciový trh, jeho motivace klesla ještě více, a tím pádem se už tak nezajímal o práci v Applu. Začal soustředit svou energii spíše na realizaci vlastních nápadů.

Woz byl rozhořčen především z toho, že Apple vůbec neoceňoval práci týmu, který vyvíjel počítač Apple II, a přitom Apple II byl úspěšný a prodával se ještě následujících pět let. Apple II si dokonce vedl mnohem lépe než Macintosh 128K. Během prvních třech měsíců společnost prodala pouze 50 tisíc kusů Macintoshe 128K, kdežto počítačů Apple II se prodalo 52 tisíc kusů už během prvních 24 hodin, což je úctyhodné.

Steve Wozniak opustil Apple a založil vlastní firmu

Woz odešel z Applu a založil vlastní společnost. Jelikož měl koncept univerzálního programovatelného dálkového ovládání, který dokázal ovládat vše od videorekordéru až po hi-fi věž, založil společnost pod názvem CL 9. Woz v dálkovém ovládání viděl tehdy stejný potenciál, jako dnes vidí v případě HomeKit.

Společnost CL 9 založil společně se svým přítelem Joem Ennisem, a tak v roce 1987 spatřilo světlo světa první dálkové ovládání CL 9 CORE 6502. Avšak produktu se na trhu příliš dobře nevedlo, a tak Woz a Ennis společnost v průběhu roku zrušili.

Woz se vrátil zpět na univerzitu University of California v Berkeley, aby získal titul. Protože byl však jako Steve Wozniak příliš známý v technologických kruzích, zapsal se na  univerzitu pod falešným jménem Rocky Raccoon Clark.

V devadesátých letech se Woz do společnosti vrátil jako poradce, ale dnes už není aktivním členem vývojového sektoru Applu, i když je stále uveden na seznamu zaměstnanců. Dostává roční plat ve výši 120 000 dolarů.

steve wozniak 2 fb

Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.