Zavřít reklamu

Když nám Apple před pár dny prozradil, na co všechno se můžeme těšit v chystaném iOS 11.3, krom správy baterie či ukládání zpráv na iCloud zaujalo mnoho uživatelů i vylepšení jeho rozšířené reality. ARKit 1.5, jak svou vylepšenou verzi Apple nazval, toho totiž nyní podle jeho slov zvládne daleko více, díky čemuž se logicky stane pro pro vývojáře i běžné uživatele daleko více atraktivním.

Vývojáři se do testování nové verze ARKitu obuli opravdu se vší vervou a dokonce již začali své první výtvory umisťovat na internet. Díky tomu si tak můžeme udělat skvělý přehled například o nofé možnosti rozpoznávání a mapování svislých ploch jako jsou steny či dveře. Přesně tam totiž dokáže nyní ARKit bez větších problémů umisťovat své virtuální předměty či si realitu upravovat k obrazu svému i jinak. Ostatně, podívejte se sami.

Jak můžete vidět, některé kousky jsou opravdu úchvatné. Ať už se jedná o průřez zdí, který je jako dělaný pro klaustrofobii, či létající papoušci, kteří přistanou na parapetu, vše vypadá opravdu skvěle. Pokud si však myslíte, že je ARKit v reálném životě naprosto nevyužitelný, zkusíme vás vyvést z omylu. Dalším vylepšením, které ARKit 1.5 dostal do vínku, je totiž schopnost rozpoznávání obrazů. V budoucnu bychom se tak mohli dočkat například toho, že půjdeme do kina a v předsálí si před začátkem filmu přehrajete pomocí ARKitu trailery na filmy, které uvidíte na plakátech. Jablečná rozšířená realita totiž filmy z plakátů rozpozná a informace o nich vám už poté nabídne sama.

Uvidíme, jak se tedy vývojáři s novými možnostmi popasují. Je ale skoro až neuvěřitelné, jaké výtvory dokázali za pár dní vytvořit. Snad se tedy dočkáme podobných kousků i po vydání ARKitu 2.0, které Apple podle všeho chystá jako součást iOS 12. I v něm bychom se totiž měli dočkat velkých vylepšení, která posunou jablečnou rozšířenou realitu zase o kousek dál.

ARKit3

Dnes nejčtenější

.