Zavřít reklamu

Tisková zpráva: Nakupování přes internet už je běžná věc, každý rok se ale zdokonaluje a přináší nové možnosti.  Jaké můžeme čekat letos? Nejvíce budou měnit svět online nakupování především mobilní zařízení, personalizace, sociální média, umělá inteligence, ale i regulace. Vyplývá to z údajů a zkušeností společnosti PayU, která zprostředkovává online platby na rychle rostoucích trzích v Evropě, Asii, Latinské Americe, Blízkém východě a Africe. V České republice patří PayU v online platbách mezi největší hráče.

Poroste podíl nákupů z mobilu

Už nyní mobilní zařízení představují zhruba polovinu celkového online provozu. Stále více obchodů považuje prodej v tomto kanálu za standardní spíše než za populární trend. Zákazníci ve více než 40 % případů chytré telefony a tablety zapojují.  Buď na nich zboží jen vyhledají, případně porovnávají ceny nebo z něj rovnou i zaplatí.

Chytré telefony a tablety se už ale staly plnohodnotnými transakčními zařízeními. Podíl mobilních plateb na všech platbách zpracovávaných PayU roste každý rok. Dnes je každý čtvrtý nákup v našich systémech proveden na mobilním zařízení. Příští rok bude toto číslo viditelně vyšší. Přispívají k tomu i nové služby jako například Android Pay, kterou budou letos více využívat i naši zákazníci.

Platí, že kdo ještě nemá kvalitní mobilní platformu a platební bránu svého eshopu, měl by ji připravit a nabídnout svým zákazníkům co nejdříve.

Sociální média prodávají

Sociální sítě brali lidé i firmy dosud hlavně jako prostředek pro komunikaci a marketing. Od loňska už se ale přes ně dá zboží i přímo prodávat, což významně mění pravidla hry.  Nejpopulárnější a nejrozšířenější Facebook má velký potenciál k elektronickému obchodu zejména díky tomu, že i v České republice spustil vlastní nákupní platformu, takzvané tržiště. Díky němu mohou různí prodejci zařadit zboží nebo služby k prodeji přímo na Facebooku. Když to tam zákazníky zaujme, mohou si to snadno a rychle rovnou koupit. Dá se čekat, že letos bude tržiště Marka Zuckerberga růst a sílit.

Individuální potřeby a nabídky

Stále častěji v souvislosti s online nakupováním uslyšíme slovo personalizace. Pro každého, kdo prodává zboží nebo služby online, bude důležité, aby dal zákazníkům pocit, že je jedinečný a že pro něj vytváří speciální nabídku produktů a služeb na míru. Tomu by měl být přizpůsobený obsah i způsob komunikace.  

Klíčem k úspěchu bude poznat, co zákazníci chtějí, a to často ještě předtím, než to na internetu začnou sami hledat, a nabídnout jim to. Kdo to bude dělat dobře, bude díky tomu úspěšně budovat a rozšiřovat komunitu loajálních zákazníků.

Stejně tak bude důležité přizpůsobovat nabídku kontextu okolnostem, místu a historii zákazníka. Víc než kdy v minulosti tak bude potřeba pro online nakupování správně používat data, která budou mít prodejci o svých zákaznících k dispozici.

V co nejlepší personalizaci a práci s informacemi bude firmám pomáhat umělá inteligence, která se bude učit z dat a chování zákazníků tak, aby jim daná značka mohla nabídnout to, co je pro ně nejvíce relevantní.

Velkou roli bude mít i regulace

Snahy o personalizaci ovšem ovlivní i přísnější právní prostředí a regulace. České e-shopy se budou muset přizpůsobit novým předpisům Evropské unie. Jedná se především o takzvané GDPR, což je nařízení EU o ochraně osobních údajů platné v České republice od konce května 2018. Po vstupu nařízení v platnost budou muset online podnikatelé získat souhlas s konkrétními opatřeními, během nichž použijí osobní údaje spotřebitelů. Ti tento souhlas budou moci kdykoli zrušit.

Druhou významnou legislativní změnou, která ovlivní online platby a služby s nimi spojené, bude směrnice, která je známá pod zkratkou PSD2. Jejím hlavním cílem je vytvořit jednotný integrovaný trh pro platební služby prostřednictvím standardizace regulace bank a nových poskytovatelů platebních služeb, kteří přicházejí na trh v důsledku nové digitální éry. Nejvýraznější změnou v rámci nové legislativy je povinnost bank poskytovat údaje o účtech klientů (po jejich souhlasu) třetím stranám. To může začít míchat karty a poměr sil na celém finančním trhu.

Barbora Tyllová

Autor: Barbora Tyllová, country managerka společnosti PayU pro ČR, Slovensko a Maďarsko

Dnes nejčtenější

.