Zavřít reklamu

V minulých měsících jste se mohli na našem webu celkem pravidelně dočíst o snahách Applu prosadit se na indickém trhu. Právě tento trh je totiž kvůli své velikosti pro technologické společnosti velmi důležitý a prosazení se na něm se mnohdy vyvažuje zlatem. Jelikož je však cenová politika produktů Applu pro tamní obyvatele poměrně nepříznivá a mnozí si jeho produkty dovolit nemůžou, pokusil se Apple cenu zahájením výroby iPhonu SE právě v Indii snížit. A jelikož se mu tento krok začíná pomalu vyplácet, zvažuje podle nejnovějších informací rozšíření své výroby o další model.

V továrnách v Bengaluru se v tuto chvíli montují jen iPhone SE, které jsou díky daňové politice Indie pro tamní obyvatele nejdostupnějším jablečným telefonem. Právě tím, že se Apple rozhodl telefony vyrábět přímo v Indii, totiž ušetřil na dovozní dani zhruba 10 %. Tuto částku pak může samozřejmě odečíst i z ceny, za kterou svůj telefon na tamním trhu prodává.

Jiná cesta není

Daňová politika na dovoz mobilních telefonů do země se však v tomto roce změnila, což Applu přivodilo další vrásky na čele. Tamní vláda totiž daň zvýšila z 10 na 15 %, což má samozřejmě za následek i zvýšení ceny dovážených telefonů. Jelikož se však chce Apple na indickém trhu prosadit i jiným modelem než SE, nezbude mu nic jiného, než zahájit v tamních fabrikách výrobu dalšího iPhonu. Tím by měl být podle dostupných informací iPhone 6s, který se cenově iPhonu SE blíží nejvíce a zároveň se jedná o model, který uspokojí uživatele lačnící po tenkém telefonu s velkým displejem.

Uvidíme, jak se tedy Apple nakonec ohledně výroby iPhonu 6s v Indii rozhodne. Jelikož se však díky jeho snahám podíl na tamním trhu pomalu zvyšuje, nejspíš se do výroby dalšího poměrně levného modelu pustí již za pár měsíců. Budou však pro tamní obyvatele pouhé dva levné iPhony v konkurenci mnoha čínských smartphonů za zlomek ceny iPhonu lákadlem i nadále? Uvidíme.

iPhone 6s Touch ID home button FB

 

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.