Zavřít reklamu

Tesla. Automobilka, která rozděluje svět fanoušků techniky na dva nesmiřitelné tábory. Jedni v ní vidí budoucnost automobilového průmyslu, druzí ji pak odsuzují k záhubě. Jedním z největších trnů v oku druhé skupiny je pak bezpochyby sám zakladatel Tesly, vizionář Elon Musk. Ten totiž svými odvážnými výroky o budoucnosti značky opravdu nešetří a vidí v ní obrovský potenciál. Bohužel se však jeho vize poměrně často nesplní.

Velkohubá prohlášení, jak by se dala Muskova poselství nepochybně nazvat, nekritizují jen obyčejní fanoušci jeho automobilky, ale i některé osobnosti veřejného dění. Mezi ně se svými výroky na Severském obchodním fóru ve Stockholmu zařadil i spoluzakladatel Applu Steve Wozniak.

Právě Wozniak se mezi fanoušky Tesly díky svým dvěma Modelům S nepochybně řadí. Ač si však nemůže své elektromobily vynachválit, prohlášení Muska jej iritují. “Dnes už nevěřím ničemu, co Elon Musk nebo samotná Tesla řekne,” nechal se slyšet. Woz má totiž z Muska dojem, že si své automobily příliš idealizuje a světu je prezentuje takové, jaké ve skutečnosti vůbec nejsou. Dobrým příkladem může být třeba slíbené autonomní řízení. Elon Musk totiž před pár lety prohlásil, že se jeho autonomně řízený vůz dostane do konce roku 2016 bez problémů z jedné strany USA na druhou. To se však nakonec kvůli změnám na dodavatelském postu Tesly neuskutečnilo. Musk však od své vize neupustil a světu slíbil, že svou krasojízdu po USA předvede do konce roku 2017. Později však bylo jasné, že se tento termín nepodaří uskutečnit a celý plán se tak přesunul až na letošek. Není se tak čemu divit, že se kvůli těmto peripetiím mnoho fanoušků Tesly od této značky odvrátilo. Zatím nám totiž Musk ukázal jen zlomek toho, co slíbil.

Tesla se vyhýbá zodpovědnosti

Wozniak dále poukazuje na to, že se Tesla snaží svými kroky vyhnout případné zodpovědnosti za veškerou škodu. Ačkoliv totiž již autonomní systém jako takový ukázala, jedná se podle jejich slov o beta verzi a tudíž za ní nenese žádnou zodpovědnost. Pokud byste tedy v automobilu od Tesly seděli, měli zapnutého autopilota a při cestování jste měli nehodu, protože například automobil nezaregistroval auto stojící před vámi či jinou překážku v cestě, je to jen a pouze váš problém. O tom, že se jedná o beta verzi, jste totiž věděli, tudíž jste měli být připraveni i na reakci, kterou byste případné nehodě zabránili. I z tohoto přístupu tak Wozniak usuzuje, že je ve své snaze vytvořit autonomně řízené auto Tesla velmi daleko za veškerou konkurencí. Již zaběhlé automobilky typu Audi či BWM jsou na tom totiž prý daleko lépe.

O Wozovi je známo, že si servítky nikdy nebere a svůj názor se nebojí vyjádřit prakticky za žádné situace. Ostatně, v minulých měsících jsme mohli z jeho úst slyšet například i kritiku jeho milovaného Applu, který podle něj v následujících letech nepřinese žádné velké inovace. Faktem však je, že se s jeho prohlášením plno fanoušků Tesly jistě ztotožní a bude rádo, že tato slova zazněla i z úst někoho povolanějšího, čímž díky své bohaté kariéře Woz bezpochyby je. Bude však Wozova kritika pro Teslu nějakým přínosem?

Woz-Model-S-12.16

Dnes nejčtenější

.