Zavřít reklamu

Minulý rok jsme vás těsně před Vánoci informovali o tom, že se Apple rozhodl přidat do svých chystaných systémů pro rok 2018 možnost spouštění univerzálních aplikací. Už podle názvu je vám tak nejspíše jasné, že se bude jednat o aplikace, které půjdou spustit jak na macOS, tak i na iOS. Tímto krokem by Apple značně ulehčil práci vývojářům, kteří by již nemuseli vytvářet dvě stejné aplikace pro rozdílné systémy, ale pouze jednu univerzální, se kterou si poradí bez problému jak Mac, tak iPhone či iPad. A jak se zdá, snahy o vytvoření této možnosti neustávají.

Ačkoliv si mnozí z nás po včerejších zprávách, které tvrdily, že se Apple pro letošek rozhodl své systémy pouze dovést k dokonalosti bez implementace novinek, mysleli, že se takto zásadní novinky nedočkáme, opak je prý pravdou. Podle obou reportérů, kteří včera plány jablečné společnosti sdělili světu, je totiž Apple i nadále odhodlaný univerzální aplikace ve svých nových systémech podporovat. Podle zdrojů obou reportérů tento plán potvrdil na schůzce i sám Craig Federighi, který má vývoj jablečných operačních systémů na starost.

V tuto chvíli není sice jasné, jak přesně by měly univerzální aplikace pro iOS i macOS fungovat, s největší pravděpodobností však budou tyto softwary podporovat ovládání jak skrze dotyk, tak skrze klasický TouchPad či myš. Kvůli tomu by pak možná své aplikace zjednodušil a přepracoval do “univerzální” podoby i samotný Apple, který by tímto krokem nastartoval i ostatní vývojáře.

Na nový design iOSu si tak budeme muset minimálně rok počkat:

Univerzální aplikace jakožto začátek revoluce?

Projekt univerzálních aplikací a jejich podpory, který nese krycí název Marzipan, by však mohl být podle reportéra Bloombergu Marka Gurmana jen špičkou ledovce snah Applu v tomto odvětví. Jako nereálné se totiž prý nejeví ani to, že by se Apple pokusil v budoucnu vytvořit jeden univerzální operační systém, kterým by disponovaly jeho veškeré produkty. Jeho ekosystém by se tak tímto krokem posunul o úroveň výš. Zatím se však samozřejmě bavíme spíše v rovině teorií.

Nechme se tedy překvapit, zda se skutečně v letošním roce podpory univerzálních aplikací dočkáme či nikoliv. Jasno bychom však měli mít již za pár měsíců. Apple totiž zpravidla všechny softwarové novinky ukazuje již na červnové vývojářské konferenci WWDC. Dočkáme se tedy po boku nového macOS, tvOS, watchOS a iOS i oznámení této novinky, po které lační již mnoho let spousta uživatelů? Uvidíme.

ios-app-store-mac-app-store

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.