Zavřít reklamu

Poměrně bizarní problém musí v těchto dnech řešit vedení americké armády. Její vojáci totiž prozradili svým neopatrným jednáním tajnou polohu některých střežených základech v zahraničí.

Celý problém spočívá v tom, že si američtí a i mnozí jiní vojáci sloužící v amerických vojenských základnách měřili svou denní aktivitu a hlavně běh skrze běžeckou aplikaci Strav Své výsledky pak světu ochotně ukazovali na sociálních sítích, na kterých je mohl shlédnout prakticky každý. Krom spálených kalorií či nachozených a naběhaných kilometrů však sdílené výsledky ukazovaly i pohyb vojáků na mapě. A právě to je ten nejpalčivější problém. Z pohybu vojáků totiž již nebyl problém jejich základny lokalizovat.

Krom přesné polohy základny však šlo z mapy vyčíst například i to, jaké části tábora jsou nejvíce hlídány či naopak kudy je proniknutí do určité oblasti nejbezpečnější. To je však v rizikových oblastech Jemenu, Somálska či Afghánistánu obrovský problém, který se dá přirovnat k chůzi po minovém poli. Nepřátelé totiž mohli dostat do rukou opravdu detailní informace, které mohli mrknutím oka využít.

Prsty v tom má i samo vedení

Zřejmě největším paradoxem na celém problému je to, že náramky, díky kterým je pohyb vojáků monitorován, zakoupila pro své muže sama armáda. Ta totiž bojovala v posledních letech s jejich obezitou a právě sledování jejich aktivity je mělo motivovat a udržovat v bojeschopné kondici. Zprvu šlechetný plán se však od hlavní myšlenky lehce odklonil.

Uvidíme, jak se celá americká armáda k tomuto problému postaví. Jelikož se však jedná o opravdu rozsáhlý problém, do kterého jsou zapleteny desetitisíce vojáků, dá se očekávat jednorázové stažení náramků všem vojákům či softwarové úpravy, které by podobná rizika eliminivala.

strava

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.