Zavřít reklamu

Dnes si ukážeme, jak jednoduše přímo v nastavení vašeho iPhonu zjistit, jestli se jedná o iPhone, který jste zakoupili jako nový, repasovaný (tzv. refurbished) a nebo jste ho dostali výměnou za vadný kus. Zjistit, o jaký z těchto tří modelů se jedná, je velice jednoduché a nepotřebujete k tomu žádnou zvláštní aplikaci z App Storu. Tato znalost se může v nějakých případech určitě hodit, o jednom konkrétním si řekneme později. Teď se ale pojďme podívat, jak na to.

Jak poznat, jestli je váš iPhone nový, repasovaný nebo vyměněný?

Otevřeme Nastavení, poté přejdeme do kolonky Obecné a zde rozklikneme první možnost – Informace. Otevřou se nám veškeré informace o našem zařízení, od názvu operátora, přes kapacitu úložiště, až po číslo IMEI. Nás ale zajímá kolonka Model, která má v mém případě formát MKxxxxx/A. Abychom zjistili, jestli je iPhone nový, repasovaný nebo vyměněný, musíme se zaměřit na první písmeno. Pokud je začáteční písmeno:

M = jedná se o zařízení, které bylo koupené jako nové,

F = jedná se o zařízení, které je repasované (refurbished),

N = jedná se o zařízení, které bylo vyměněno za nové (většinou kvůli uznané reklamaci).

Využití

Pokud tápete nad tím, kde se dá tato vychytávka využít – už jste někdy kupovali iPhone z bazaru? Možná ano, možná ne, o to teď nejde, ale představte si, že na internetu naleznete inzerát na iPhone, který se vám velice zamlouvá. V popisu stojí, že je zařízení kupované jako nové a vy si s inzerentem sjednáte schůzku. Přijdete na místo určení a první co uděláte je to, že zabrousíte do nastavení a pomocí začátečního písmena v kolonce Model si zjistíte, jestli vám prodejce nelhal. Věřím, že ve většině případů taková situace nenastane, ale internet je bohužel plný podvodníků, kvůli čemuž bychom se měli držet starého známého motta „Důvěřuj, ale prověřuj.“

iphone_stav_fb

Dnes nejčtenější

.