Zavřít reklamu

Polovodičové čipy jsou nedílnou součástí prakticky každého elektronického zařízení. Asi se tak nebudete divit, že je odebírají ty největší technologické společnosti po obrovských kvantech a nechávají za ně opravdu vysoké peníze. Tento trend však rok od roku roste. Jinak tomu nebylo ani vloni u Applu.

Podle nejnovější zprávy výzkumné společnosti Gartner se v minulém roce výdaje jablečné společnosti oproti roku 2016 zvýšily o rovných 27,5 %, celkově tak za ně zaplatila necelých 39 miliard dolarů. Tímto krokem si tak Apple upevnil pozici pro druhého největšího odběratele polovodičových čipů na světě. První místo pak pro sebe opět získal konkurenční Samsung, který vloni nakoupil čipy za rovných 43 miliard dolarů, což je o 37,2 % více než v roce 2016. Daleko za těmito dvěma společnostmi pak nalezneme Dell, Lenovo, Huawei, BBK, HP, LG či Western Digital.

Ceny rostou, odběratelé platí

Velký podíl na zvýšení výdajů za polovodičové čipy mělo hlavně radikální zvýšení cen pamětí DRAM a NAND, kterých bylo jednu dobu ve světě nepříjemný nedostatek. Velké technologické společnosti si však nemohly dovolit riskovat nedostatek čipů pro své produkty a tak zvyšující se ceny nadále bez mrknutí oka přijímaly.

Poměrně zajímavé je, že si pro sebe dva největší odběratelé čipů, tedy Apple a Samsung, utrhli dohromady necelých 20 % z celosvětového trhu. Je tak poměrně jasné, že s takovýmito odběry mají tito dva giganti na vývoj technologií a cen v tomto průmyslu velký podíl. Ostatně, potvrzuje to i analytik společnosti Gartner, který zároveň jedním dechem dodává, že se obě společnosti z těchto míst nepohnuly už od roku 2011.

a12-chip-800x697

Dnes nejčtenější

.