Zavřít reklamu

Letošek by měl být na nové produkty od Applu opravdu štědrý. Poté, co jsme vás před pár dny informovali o tom, že se nejspíš dočkáme trojice nových iPhonů a nástupce MacBooku Air totiž dnes přišla se zajímavými informacemi i agentura Bloomberg. Podle ní je letos Apple odhodlán představit trojici nových Maců a dokonce i nový iPad.

Ačkoliv v tuto chvíli nevíme, o jaké jablečné počítače se bude přesně jednat, Apple je podle Bloombergu vybaví vlastním koprocesorem, jako to udělal v případě MacBooku Pro s Touch Barem s čipem T1 či nadupaným iMacem Pro s čipem T2. Mezi novými počítači by se prý měly objevit dva notebooky a jeden stolní počítač. V případě MacBooků se tak pravděpodobně dočkáme nové generace 12” MacBooků či již zmíněného nástupce MacBooku Air. Před nějakým časem se totiž objevily informace o tom, že se Apple letos rozhodl své MacBooky Pro, kterým by nové koprocesory též slušely, neupgradovat. U stolních počítačů by se pak mohl objevit dlouho očekávaný modulární Mac Pro. Právě ten totiž Apple plánuje v brzké době odhalit. Jeho vývoj dokonce již před nedávnem potvrdil.

Koncept modulárního Macu Pro:

Jak už jsem uvedl v předchozím odstavci, jako velmi pravděpodobná varianta se zdá použití koprocesorů T1, T2 či nové generace T3, o které jsme však doposud neslyšeli. Zatímco měl čip T1 za úkol hlavně zabezpečení MacBooku Pro s Touch Barem a správu dotykové lišty, čip T2 v iMacu Pro toho zvládá mnohem víc a slouží například i jako řadič disků. Se stoprocentní jistotou však implementaci “téčkových” čipů potvrdit samozřejmě nemůžeme

Nový nadupaný iPad na scéně

Jablečné počítače však nejsou to jediné, co nám Bloomberg ve své zprávě prozradil. Krom nich se totiž podle všeho dočkáme i nové generace iPadu. Ten by se měl dostat mezi zákazníky zhruba na konci letošního roku a měl by disponovat čipem A12 X, jehož základem bude A12 z iPhonů pro letošní rok. Je totiž velmi nepravděpodobné, že by Apple vydal na konci roku iPad s čipem A11, který by již byl více než rok starý. Představení nového iPadu na konci roku však popírá zprávu, která před časem tvrdila, že se brzy dočkáme nového levného iPadu, který v nabídce Applu nahradí základní 9,7” verzi. Čip A12 X by však minimálně výkonnostně odpovídal spíš iPadu Pro.

Takto by mohl nový iPad vypadat:

Poslední zajímavou informací je pak to, že bychom se kvůli sporu Applu s Qualcommem nemuseli v letoších iPhonech dočkat žádných komponentů tohoto výrobce. Jablečné telefony však nejsou to jediné, co se svým způsobem osamostatní. Podle Bloombergu totiž existuje i varianta, že se Apple rozhodne od dodavatelů svých čipů odtrhnout úplně, což by pro něj znamenalo například to, že by si musel veškeré procesory vyrábět sám. Tato cesta je sice poměrně komplikovaná, mohla by však dlouhodobě přinést ovoce.

Ačkoliv jsou dnešní zprávy poměrně zajímavé, měli bychom je zatím brát spíše s nadhledem. To, zda jablečná společnost skutečně plánuje tyto produkty uvolnit, se totiž dozvíme se stoprocentní jistotou až po její oficiální prezentaci. Do té je však ještě spousta času. Na druhou stranu je ale Bloomberg opravdu věrohodný zdroj, jehož informace se nám již párkrát potvrdily. Nechme se však překvapit.

mac pro

Dnes nejčtenější

.