Zavřít reklamu

Apple na červnové konferenci pro vývojáře WWDC představil našlapaný iMac Pro, který se však do prodeje dostal teprve minulý měsíc. I přes vysokou pořizovací cenu, která začíná na 139 990 korunách, si nejvýkonnější jablečný počítač našel první majitele. Ze všech Maců na trhu se pyšní nejvýkonnější grafikou a procesorem, nejvyspělejším úložištěm, pamětí a rozhraní a nejelegantnější integrovanou konstrukcí, které dominuje fantastický Retina 5K displej. Už se dokonce dostal do prvních srovnávacích testů, například před několika dny jsme vám přinesli srovnání iMacu Pro, iMacu 5K a MacBooku Pro, na které se můžete podívat v tomto článku.

Ale v následujících řádcích bude iMac Pro svádět bitvu s počítačem od Microsoftu, který cílí na profesionály pracující s grafikou, textem a hudbou.

Microsoft Surface Studio a iMac Pro jsou špičkové stroje, které se zaměřují výhradně na profesionály, čemuž odpovídá i jejich pořizovací cena. Pokud tedy máte v hledáčku uvedené dva počítače, možná vám porovnání jednotlivých modelů pomůže s rozhodováním.

Cena

Ještě než se zaměříme na samotný hardware, podíváme se na ceny těchto dvou rivalů. Základní konfigurace počítače Surface Studio stojí ve Spojených státech 2 999 dolarů. Potom jsou k dispozici ještě další dvě konfigurace, přičemž za tu střední byste zaplatili 3 499 dolarů a za tu nejvyšší 4 199 dolarů.

Jestliže se vám zdá Surface Studio drahý, potom nebudete stačit zírat u cen iMacu Pro, za jehož základní konfiguraci zaplatíte 4 999 dolarů. V případě, že budete chtít nejvýkonnější variantu iMacu Pro, připravte si více než 13 900 dolarů.

Design

iMac Pro je all-in-one řešení s 27palcovým displejem, přičemž design jako takový je v podstatě totožný s normálním 27palcovým iMacem. Aby však Apple odlišil iMac Pro od klasického iMacu, dal profesionální verzi vesmírně šedou barvu. Ve stejném odstínu dodává i příslušenství, které není volně dostupné v Online Apple Storu, a tak pokud chcete klávesnici či myš ve vesmírně šedé barvě, musíte si koupit iMac Pro. Jinak se budete muset spokojit s klasickým bílým příslušenstvím.

Surface Studio je ultratenký 28palcový dotykový monitor, přičemž veškerý hardware, zdroj a konektivita se nachází na podstavci, na který je monitor připevněn dvěma nožkami. Obrovskou výhodou je, že displej je možné sklopit do úhlu 20 stupňů a používat ho tak jako vodorovnou dotykovou plochu.

Oba přístroje mají podobné rozměry a podobnou hmotnost. Surface Studio váží 9,5 kilogramu a iMacu Pro 9,7 kilogramu. Oba modely jsou dodávány s bezdrátovou klávesnicí a myší, nicméně u iMacu Pro je možné nahradit myš trackpadem. Surface Studio zase komunikuje s perem Surface Pen.

Specifikace a hardware

Dostáváme se konečně k hardwaru, kde se oba počítače výrazně rozchází. Apple totiž vytvořil svým iMacem Pro nejmocnější all-in-one zařízení všech dob, které dokáže disponovat až 18jádrovým procesorem. Konkurenční Sufrace za ním tak trochu pokulhává.

Displej

Displeje obou počítačů má podobné specifikace. iMac Pro používá stejnou obrazovku jako klasický iMac, tedy 5K Retina displej s rozlišením 5120 × 2880 pixelů, který podporuje miliardu barev a 500 úrovní jasu.

Surface Studio má o trochu větší monitor. Chlubí se 28palcovým displejem, ovšem s nižším rozlišením 4500 × 3000 a poměr jeho stran je 3:2. Oba displeje jsou i tak vysoce kvalitní, dokonce by se dalo říct, že se jedná o dva nejlepší monitory, které najdete na trhu s all-in-one počítači. Za zmínku stojí také to, že displej u počítače Surface Studio je dotykový a kompatibilní s perem Surface Pen a speciálním nástrojem Surface Dial.

Procesor a paměť

Základní model Surface Studio je dodáván s 4jádrovým procesorem Core i5 a 8 GB RAM, což je dostačující pro běžné uživatele, ale pro náročnou kreativní práci nikoliv. Zlatou střední cestou je konfigurace s procesorem Core i7 a 16 GB RAM. Pokud však chcete nejvyšší konfiguraci, za kterou už zaplatíte 4 199 dolarů, potom dostanete do rukou počítač s procesorem Core i7 a 32 GB RAM. Uvedené specifikace jsou skutečně působivé, tedy pouze do okamžiku, než si nepřečtete specifikace iMacu Pro.

iMac Pro je dodáván s 8, 10, 14 nebo 18jádrovými procesory Intel Xeon, které mají oproti řadě Core spoustu výhod. Jsou spolehlivější, mají větší vyrovnávací paměť pro zpracování složitých operací a podporují ECC RAM, která pomáhá předcházet chybám při pádu počítače, což je nesmírně důležité při zdlouhavém vykreslování.

Co se týká paměti RAM, v základním složení je 32 GB RAM, ale vyšplhat se může až na absurdních 128 GB.

Grafika

Surface Studio je dodáván buď s technologií Nvidia GeForce GTX  965M s 2 GB GDDR5 paměti, nebo GeForce GTX 980M s 4 GB GDDR5 paměti. Konkurovat iMacu Pro však grafika nemůže.

iMac Pro má pod kapotou Radeon Pro Vega GPU s možností volby 8GB Vega 56 nebo 16GB Vega 64, přičemž obě varianty využívají paměť HBM2, která je rychlejší než standard GDDR5.

Úložný prostor

Pokud jde o úložný prostor, rozdíly zde až tak velké nejsou. Surface Studio nabízí 1 TB pro první dvě konfigurace a 2 TB pro high-end model. U iMacu Pro si můžete vybrat mezi 1TB, 2TB a 4TB úložištěm SSD, u něhož můžete očekávat rychlejší výkon, než jaký nabízí Surface Studio.

Porty a konektivita

Rozdíly nastávají také u portů a konektivity. iMac Pro je vybaven následujícími porty: 10GB ethernet, čtyřmi USB-C/Thunderbolt 3 porty, dalšími čtyřmi USB 3.0 porty, slotem pro SDXC kartu a 3,5mm konektorem pro sluchátka.

Surface Studio má čtyři porty USB 3.0, slot pro SDXC kartu, Mini DisplayPort, ethernet a konektor pro sluchátka. Co mu však chybí, je USB-C port, takže počítač od Microsoftu není kompatibilní s USB-C gadgety.

Oba přístroje mají ještě ve výbavě webkamery s rozlišením 1080p, Bluetooth 4.0 a 802.11ac Wi-Fi.

imac pro surface studio fb

Zdroj: Macworld

Dnes nejčtenější

.