Zavřít reklamu

Skandál se záměrným zpomalováním starších iPhonů by mohl mít pro Apple daleko větší následky, než nejspíš sám čekal. Poté, co se na něj sesypalo několik desítek žalob od jeho zákazníků a jeho podivné kroky začaly zkoumat i mnohé státy včetně Francie či USA, včera oznámily zapojení se do celé zápletky i úřady v Itálii. Ty jdou však podle dostupných informací po něčem mnohem větším.

Je poměrně jasné, že impulzem pro zahájení vyšetřování ze strany italských úřadů bylo doznání jablečné společnosti k záměrnému zpomalování iPhonů. Italové jsou však podle všeho přesvědčeni, že je tento prohřešek Applu jen jedním z mnoha kroků v jeho obchodní politice, která je zaměřena především na donucování zákazníků každých pár let svůj iPhone upgradovat, čímž zajistí jablečné společnosti stálý tok peněz. Právě neinformování zákazníků o přidání softwaru, který může zásadním způsobem ovlivnit výkon jejich iPhonů, je toho jasným důkazem.

Takovýto výkonnostní propad zaznamenali uživatelé iPhonů po zavedení správy napájení:

Podezřelý je i Samsung

Podivné chování Applu však není to jediné, co italské vyšetřovatele vyvádí z míry. Svou pozornost totiž upřeli i na konkurenční Samsung, u kterého je prý podobná politika také možná. Podrobné informace, které by nám prozradily, jak k tomuto závěru vyšetřovatelé došli, však bohužel k dispozici nemáme. Mělo by se ale nejspíš jednat též o softwarové aktualizace, které telefony jihokorejského giganta zpomalují. Samsung však již před nějakým časem podobná tvrzení vyvrátil.

V tuto chvíli není jasné, jak budou vyšetřovatelé při vyšetřování nekalých obchodních praktik dále postupovat a ani to, zda budou zveřejňovat v průběhu své práce nějaké zajímavé poznatky. Pokud se však vina obou technologických gigantů prokáže a od soudu odejdou s tím, že se skutečně snaží své zákazníky donutit k upgradování telefonu nekalými praktikami, dají se očekávat vysoké finanční pokuty a ve vedení společností i různé personální čístky. Případ je však zatím na samotném začátku, na závěry je tedy ještě moc brzy.

Tim Cook sad FB

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.