Zavřít reklamu

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) je z globálního hlediska největší nezávislý výrobce polovodičových desek a šestý největší výrobce integrovaných obvodů. Už po dobu několika let funguje jako dodavatel čipů série A do jablečných telefonů.

Společnost TSMC předpokládá, že se v letošním roce sníží prodeje high-endových smartphonů všech výrobců. Podotkla však, že její podnikání to rozhodně neohrozí, protože se naopak zvyšuje poptávka po čipech na trhu s kryptoměnami. Podle jednoho ze CEO společnosti TSMC se nyní snižují prodeje high-endových modelů, ovšem v polovině a na konci letošního roku dojde k mírnému nárůstu.

Přibližně o polovinu loňských příjmů společnosti TSMC se postarala mobilní zařízení, přičemž značná část příjmů přitekla z Applu, pro který TSMC vyrábí čipy do iPhonů. Před dvěma dny jsme vás informovali o tom, že prodeje nejnovějších iPhonů začínají klesat, a tak Apple snižuje objednávky komponent, což nejspíše souvisí i s tím, že si společnost TSMC myslí, že v letošním roce poklesnou celkově prodeje high-endových smartphonů.

Zajímavé je, že i s takovými prognózami v mobilním průmyslu společnost TSMC předpokládá růst tržeb o 10 až 15 procent. Důvodem je, že se zvyšuje poptávka po čipech na trhu s kryptoměnami. Podle předsedy společnosti Morrise Changa v růstu tržeb pomůže zvyšování těžby a výroby šifrovací techniky a rostoucí využití AI aplikací na serverech datových center a v elektronických zařízeních.

V posledních šesti měsících se čínský startup Bitmain, který se zabývá čipy pro produkty, jež slouží k těžení Bitcoinu, stal jedním z nejlepších zákazníků společnosti TSMC, a to hned po Applu.

apple-a10-fusion-fb

Zdroj: 9TO5Mac

Dnes nejčtenější

.