Zavřít reklamu

Již mnohokrát jste se na našem webu mohli dočíst o neochotě Applu zaplatit Irsku daně ve výši 16 miliard dolarů. Jak se však zdá, Irům se konečně blýská na lepší časy. Do celé zápletky se totiž výrazně vložila Evropská komise, která dotáhla zaplacení daní ke zdárnému konci.

Celá zápletka začala již v letech 1991 až 2007. Irská vláda tehdy dovolila Applu přesunout jeho příjmy z evropského trhu prostřednictvím jeho dvou dceřiných společností se sídlem právě v Irsku. Díky této možnosti tak Apple ušetřil nemalé peníze. V roce 2016 se však začala tímto podivným jednáním zabývat i Evropská komise, která jej později vyhodnotila jako neoprávněné a Irsku nakázala, aby od Applu daně, které tímto zvláštním převodem ušetřil, vymohlo. S tím však nesouhlasí jak Apple, tak ani samotní Irové, kteří jsou o čestnosti svého jednání přesvědčeni.

Peníze se mu možná nakonec vrátí

Tak či tak musí Apple Irsku třináct miliard dolarů, které na daních ušetřil, vrátit. Jelikož se však stihl jak Apple, tak i Irsko proti rozhodnutí Evropské komise odvolat, bude od března posílat peníze na “úschovný” účet, ze kterého se mu eventuálně v budoucnu opět navrátí. Ostatně, přesně s touhle variantou Apple počítá. Jeho ředitel se totiž nechal slyšet, že jsou vyjádření Evropské komise pouhé žvásty, protože Apple platil všechny daně, které měl, v plné výši. S tímto tvrzením se ztotožňuje i irská vláda, která jedním dechem dodává, že žádné nelegální daňové úlevy Applu neposkytla.

Taktika Applu je tak víceméně jasná. Jelikož je soudní spory ohledně uhrazení daní vlečou již opravdu dlouho, očekává, že je odvoláním protáhne ještě o dalších pár let a nakonec se ke svým penězům po letech soudních tahanic přeci jen dostane. Zda se před lety skutečně jednalo o nestandardní převod peněz či nikoliv se však nejspíš nikdy zcela detailně nedozvíme.

Tim Cook Apple money rich FB

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.