Zavřít reklamu

Alespoň jednou za život se s tím setkal každý uživatel počítače či chytrého telefonu. Stačil odkaz na neznámý web, zpráva či prostý text a rázem jste měli zaděláno na pořádné problémy. Váš přístroj se totiž začal chovat velmi nestandardně a nedělalo mu problém shodit v tom lepším případě pětkrát po sobě aplikaci. V tom horším jste se pak mohli setkat například s tím, že vám přístroj zamrzl a reakce jste se dočkali až po dlouhé době. A přesně tento nešvar se podle dostupných informací začal v posledních dnech opět internetem šířit.

Nová chyba, kterou lze využít například k “potrollení” vašich přátel, dostala název chaiOS. Tváří se jako nevinný odkaz na GitHub a postihuje jak macOS, tak i iOS na iPhonech. Hlavní problém spočívá v tom, že pokud tento odkaz obdržíte ve formě zprávy a ve Zprávách jej otevřete, spustíte proces končící v tom lepším případě pádem aplikace. V horším případě vám telefon buď zamrzne nebo vám bude aplikace Zprávy padat po otevření daného vlákna neustále, takže nezbude nic jiného, než vlákno smazat a založit znovu. Ani internetové prohlížeče si však neví s odkazem tak úplně rady a v lepším případě se jen na nějakou chvíli zaseknou. Poměrně zajímavé však je, že se chyba údajně chová u uživatelů rozdílně a zatímco někoho pozlobí jen nečekaným vypnutím aplikace, druhého donutí větším problémům k radikálnějšímu řešení.

V tomto tweetu naleznete link, který chybu v systému spouští. Pro vaše dobro vás však musíme upozornit, že je jeho otevření poměrně špatný nápad:

https://twitter.com/cheesecakeufo/status/953401511429726210

Jak už však asi tušíte, chyba je prakticky neškodná a její hlavní využití naleznete hlavně při dobírání si vašich přátel, kterým byste zasláním tohoto pozdravu mohli chvíle s jejich telefonem či Macbookem pořádně okořenit. Jedinou podmínkou je, aby měli ve svých telefonech nainstalovány nejnovější verze systémů macOS a iOS. Minimálně v případě iOS však již nejspíš nebude trvat dlouho a chyby se díky aktualizaci na iOS 11.2.5 zbavíme. Ačkoliv se totiž Apple podobnými chybami nikdy příliš neznepokojoval, ve svém systému ji takřka se stoprocentní jistotou nenechá. Pokud si tedy z někoho chcete vystřelit, právě teď je nejvhodnější chvíle.

iPhone iOS. Safari FB

Dnes nejčtenější

.