Zavřít reklamu

Apple plánuje americkou ekonomiku podpořit vytvořením nových pracovních míst, stávajícími investicemi a novými investicemi. V letošním roce posílí ekonomiku 55 miliardami dolarů a v následujících pěti letech až 350 miliardami dolarů.

Apple v loňském roce vytvořil fond Advanced Manufacturing Fund, který je určen k vytváření pracovních míst ve Spojených státech prostřednictvím investic do dodavatelů Applu. Apple z daného fondu investoval už dvakrát, a to 200 milionů dolarů do společnosti Corning, výrobce Gorilla Glass, a 390 milionů dolarů do společnosti Finisar, která vyrábí speciální lasery VCSEL pro TrueDepth kameru iPhonu X.

„Apple je úspěšný příběh, který se mohl odehrát pouze v Americe, a jsme hrdí na to, že budeme stavět na naší dlouhé historii podpory americké ekonomiky,“ řekl Tim Cook, CEO cupertinské společnosti. „Věříme v sílu americké vynalézavosti a zaměřujeme naše investice na oblasti, ve kterých můžeme mít přímý dopad na vytváření pracovních míst a připravenost na práci. Máme hluboký smysl pro odpovědnost vrátit se do naší země a k lidem, kteří nám pomáhají v našem úspěchu.“

Apple plánuje repatriovat většinou zámořské hotovosti, přičemž očekává, že bude muset zaplatit daně ve výši 38 miliard dolarů. Pokud to Apple skutečně udělá, bude to pro něj největší platba tohoto druhu, jakou kdy provedl. Zaplacení daně spolu s investicemi ve Spojených státech a plánovanými kapitálovými výdaji představují dohromady 75 miliard dolarů z plánovaných 350 miliard dolarů.

Takto to v Apple Parku vypadalo ještě předtím, než byla vysazena většina zeleně:

Apple má zaplatit za repatriaci zahraniční hotovosti daně ve výši 15,5 %, z čehož vyplývá, že společnost bude repatriovat přibližně 245 miliard dolarů.

Dále chce kalifornský gigant vytvořit 20 000 nových pracovních míst a vynaložit 30 miliard dolarů na zaměstnání nových pracovníků do stávajícího a nově otevřeného kampusu, o kterém Apple poskytne ještě bližší informace později v tomto roce. A více než 10 miliard dolarů bude investovat do datových center po celých Spojených státech.

apple-park

Zdroj: Apple

Dnes nejčtenější

.