Zavřít reklamu

Antikoncepce. Věc, která od pradávna rozděluje společnost a vzbuzuje celou řadu otázek. Jedni ji odsuzují a odmítají používat, druzí si bez ní naopak nedokáží svůj milostný život představit. Druhý zmiňovaný tábor však může rozdělovat i další téma – používání hormonální antikoncepce. Ta je totiž podle mnoha studií pro ženské tělo v dlouhodobém horizontu škodlivá a mnohé ženy jí proto vysazují. Jak si však užít bezpečný nechráněné milování, který by neznamenal zplození potomka?

Odpovědí na tuto otázku existuje celá řada. Jelikož však čtete portál zaměřený na technologie a speciálně pak na společnost Apple, představíme vám jednu hodně netradiční. Před nějakým časem se totiž na trhu objevil produkt Natural Cycles (Přírodní cykly), který se dal alespoň podle certifikace Evropské unie za antikoncepční přípravek považovat. Jednalo se totiž o aplikaci v telefonu, která pomocí různých algoritmů vyhodnocovala plodné a neplodné dny. Ty pak ještě upřesňovala pomocí teploměru, který byl s aplikací úzce provázán. S trochou nadsázky jste si tak mohli užívat bezstarostný sex bez ochrany vždy, když vám telefon sdělil, že je riziko početí minimální. Jak se však zdá, tato antikoncepční metoda se tak úplně neosvědčila.

Ve Švédsku moc nefunguje

V nemocnici ve Stockholmu se začaly objevovat v posledních týdnech stále častěji žádosti o potrat, které souvisely právě se selhání Natural Cycles. Ačkoliv není v tuto chvíli jasné, zda se projevil těhotenský boom i v jiné části světa, začalo vedení společnosti Natural Cycles svůj produkt zkoumat a zjišťovat, kde se stala chyba. Podle dosavadních slov společnosti je však početí potomka při používání tohoto druhu antikoncepce možné zhruba v 7 % případů, což podle společnosti odpovídá zhruba stejné ochraně jakou poskytují klasické kondomy. 37 ohlášených případů ze zhruba 700 000 uživatelů po celém světě tak něčím úplně překvapivým není. Záhadou však zůstává, proč se selhání tak časté zrovna ve Švédsku. Holt, kdyby se ženy raději spolehly na vibrátor, měly by po starostech.

Uvidíme, k jakému závěru nakonec Natural Cycles při svém zkoumání přijde. Fakt je však ten, že pokud na nějaký zádrhel ve své aplikaci skutečně přijde, nejspíš nebude k jeho nápravě stačit pouhá aktualizace.

BLOG-Use-protection-not-fertile-natural-cycles

Zdroj: verge

Dnes nejčtenější

.