Zavřít reklamu

Začátkem ledna jsme vás informovali o tom, že procesory Intel obsahují závažnou hardwarovou chybu, kvůli které mohou hackeři získat citlivé informace z počítačů. Apple následně potvrdil, že se kauza s vadnými procesory dotýká nejen jablečných počítačů, ale také dalších jablečných produktů, neboť chyba se týká také procesorů ARM a AMD. Apple však ujistil zákazníky, že se snížení výkonu obávat nemusí.

Ve Spojených státech amerických byla na Apple podána první žaloba kvůli hardwarovým chybám Meltdown a Spectre. Chyby v procesorech jsou sice trošku rozdílné, nicméně dopad mají v podstatě stejný. Meltdown mají v sobě pouze procesory od Intelu a Spectre se zase týká všech moderních procesorů Intel, ARM a AMD. Přestože hardwarové chyby fungují rozdílně a hackeři mají mnohem lehčí přístup k datům přes Meltdown, vytěžit z nich lze totéž, tedy citlivá data uživatelů, která mohou potom počítačoví piráti zneužít.

Anthony Bartling a Jacqueline Olson podali k americkému okresnímu soudu v San Jose žalobu na Apple už minulý týden. Požadují odškodnění každého, kdo si koupil zařízení s procesory založenými na technologii ARM, což jsou v podstatě všechny čipy od A4 po A11 Bionic používané v iPhonech, iPadech, iPodech touch a Apple TV.

V žalobě je uvedeno, že Apple údajně věděl o vadách procesorů už v červnu roku 2017, a tak mohl na skutečnosti upozornit veřejnost dříve. Dále stížnost uvádí, že je nepravděpodobné, že by Apple mohl uvolnit adekvátní opravy pro Meltdown a Spectre, aniž by výkon procesorů neklesl o 5 až 30 %. Apple částečně opravuje Meltdown v aktualizacích macOS High Sierra 10.13.2 a iOS 11.2 a Spectre v doplňkových aktualizacích macOS 10.13.2 a iOS 11.2.2.

Pokud by Apple soud prohrál, pravděpodobně by ho vyšla kompenzace uživatelům na více než 5 miliard dolarů.

12palcovy Macbook 2017 FB

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.