Zavřít reklamu

Čtečka otisků prstů integrovaná pod displej. Věc, která byla ještě donedávna tak technologicky náročná, že se nepodařila v dostatečné kvalitě vyrobit žádnému z technologických gigantů. Od její implementace tak musel postupně upustit jak Apple u svého iPhonu X, tak i Samsung u modelů Galaxy S8 a Note8. Nakonec se však přeci jen podařila vyrobit a do smartphonu implementovat. V dílnách těch největších technologických gigantů byste ji však hledali marně.

Prvním telefonem na světě se čtečkou otisků prstů pod displejem se stal smartphone od čínské společnosti Vivo. Té se podařilo její technologie zkombinovat s optickým senzorem společnosti Synaptics a vytvořit něco, co zatím nemá ve světě smartphonů obdoby. Vůbec tomu tak však být nemuselo. Synaptics totiž dříve na výrobě čtečky otisků pod displejem spolupracoval s jihokorejským Samsungem, který ji chtěl použít ve svém Galaxy S8. Spolupráce skončila až ve chvíli, kdy bylo jasné, že se projekt nestihne dokončit včas. Po krachu projektu se Samsungem se tak Synaptics spojilo s čínským Vivem a zanedlouho slavilo první velké úspěchy. Dost ale bylo historie, pojďme se podívat na to, jak vlastně čtečka otisků prstů pod displejem funguje.

Jelikož probíhá v těchto dnech veletrh CES v Las Vegas a Vivo na něm samozřejmě se svým prezentačním stánkem nechybí, naskytla se redaktorovi Vladu Savovovi z portálu The Verge jedinečná příležitost si novou technologii osahat pěkně zblízka. A jaké jsou jeho pocity? Převážně pozitivní.

V rychlosti lehce pokulhává

Prvotní nastavení otisků probíhá prý prakticky stejně jako u klasických čteček na ostatních telefonech. Drobný rozdíl však nastává v rychlosti odemykání skrze otisk, ve které čtečka pod sklem lehce pokulhává. Respektive, není to prý nic hrozného ale s rychlostí klasických čteček se zatím měřit nemůže. S ohledem na to, že se jedná o první generaci této technologie, je však drobná časová prodleva velmi malou daní. Tím spíš, když čtečkou pod displejem umožníte displeji povyrůst prakticky do všech stran. Celkově jsou tedy první dojmy převážně pozitivní, což je rozhodně dobře.

Ačkoliv je novinka jistě velmi zajímavá a nejeden z nás si jí dokáže představit i u iPhonů, musíme si přiznat jeden zásadní fakt – není zatím zcela dokonale prověřená. Výrobce sice tvrdí, že by s ní neměl být problém a bezpečnost uživatelů zajistí dokonale, bezpečnostní mouchy ale obsahovat jistě může. To, zda je tato technologie příslibem do budoucna či nikoliv tak ukáže nejspíš až čas. Představa odemknutí telefonu po přiložení prstu na spodní část běžného displeje je však vysoce návyková.

vivo fb

Dnes nejčtenější

.