Zavřít reklamu

Apple za dobu své existence představil celou řadu produktů, přičemž ne všechny získaly celosvětovou popularitu. Ikonickými produkty cupertinské společnosti se jednoznačně staly iPod, iPhone a iPad. Ovšem zapomínat nesmíme ani přístroj, na kterém společnost, jež má perfektně nakročeno k tomu, by se stala první bilionovou společností na světě, postavila svůj byznys. Ano, máme na mysli Mac. Podívejte se s námi na čtyři nejpopulárnější jablečné počítače všech dob.

Apple II

První mikropočítač, který Apple vyráběl sériově, zcela navrhl spoluzakladatel Steve Wozniak. Apple II byl oblíbený jak mezi domácími uživateli, tak i mezi firemními zákazníky, a to zejména po vydání prvního tabulkového kalkulátoru VisiCalc. Apple II se stal nejúspěšnějším a nejrychleji se prodávaným strojem kalifornského giganta, o čemž svědčí i skutečnost, že v průběhu prvního roku se prodalo na 300 tisíc kusů, což společnosti vyneslo 79 milionů dolarů.

Apple II se pyšnil perfektním výkonem a stal se prvním počítačem s barevnou grafikou, pokročilými herními funkcemi a rozšiřujícími sloty, díky nimž mohli uživatelé k počítači připojovat příslušeství od jiných výrobců, například sériové ovladače, kvalitnější video karty, pevné disky, paměťové moduly či síťové komponenty. Stroj se prodával za 1 298 dolarů, ale pokud jste chtěli nejvyšší konfiguraci, zaplatili jste 2 638 dolarů.

Počítač byl natolik úspěšný, že Apple pokračoval v rozšiřování modelu a později představil ještě vylepšené verze Apple IIe, Apple IIc či Apple IIGS.

Mac

Apple po počítači Apple II vyráběl ještě Apple III, který byl navrhnutý pro komerční využití. Disponoval vyspělým operačním systémem SOS a překladačem jazyka BASIC. Avšak stal se obchodním fiaskem, protože Apple ho prodával za 3 500 dolarů, což bylo o mnoho více, než stály jiné komerčně využívané počítače.

Počátkem osmdesátých let však Steve Jobs a jeho tým začal pracovat na zcela novém počítači, jaký svět ještě nikdy neviděl. Pojmenoval ho Apple Macintosh, zkráceně Mac. Do prodeje se první Mac dostal 24. ledna 1984, přičemž jeho uvedení na trh doprovázela populární televizní reklama parafrázující román 1984 anglického spisovatele George Orwella.

Cena Macintoshe byla 2 495 dolarů, což bylo dvakrát více než za základní konfiguraci Applu II, nicméně cena byla oprávněná, neboť Mac se pyšnil mnoha impozantními funkcemi, pokročilým grafickým uživatelským rozhraním, béžovým designem a barevnou klávesnicí a myší. Ale na rozdíl od Applu II neměl Mac rozšiřující sloty.

iMac

Jedna z prvních věcí, kterou Steve Jobs udělal poté, co se vrátil do vedení Applu v roce 1997, začal pracovat s Jonym Ivem na revolučním iMacu. Steve Jobs na Macworld v roce 1998 oficiálně představil první generaci iMacu zvanou iMac G3. V podstatě se jednalo o příjemý design all-in-one. Chlubil se monitorem CRT, ve kterém byl procesor a další klíčové komponenty. Zajímavé je, že design byl navrhnutý tak, aby uživatelé viděli, co se uvnitř stroje nachází. Apple nabízel iMac G3 ve dvanácti barevných variantách a první generace se prodávala za 1 299 dolarů.

V posledních třiceti letech se řada iMaců výrazně změnila, a to naposledy v prosinci, kdy se do produktového portfolia přidal našlapaný iMac Pro.

MacBook

Apple sice představil notebooky jako iBook či PowerBook, ovšem žádný z nich nezažil takový úspěch jako MacBook, který spatřil světlo světa v roce 2006. Potom přidal ještě MacBook Air a MacBook Pro.

Všechny modely MacBooku Pro jsou vyrobeny z jednoho kusu hliníku. Obzvláště populární se stal MacBook Pro 2012 s 13palcovým Retina displejem.

macbook fb

Zdroj: Wikipedia, iDropNews, American History, OPUSfidelis, Wired

Dnes nejčtenější

.