Zavřít reklamu

Určitě mi dáte za pravdu, když řeknu, že možnost screenshotu obrazovky je při mnoha příležitostech opravdu skvělým pomocníkem. Jsou však i situace, kdy byste nejraději možnost screenshotu zakázali a fotku, text či jiné sdělení byste radši odeslali jen na “první dobrou” bez možnosti záznamu. Doposud však byla tato možnost prakticky zapovězená. To by se ale mohlo brzy změnit.

Pomyslné škodlivosti screenshotů, které mohou v rukou nesprávných lidí poměrně citelně narušit soukromí uživatele, si jsou již nějaký pátek vědomi i vývojáři ze společnosti Confide. V posledních měsících se proto zaměřili na vytvoření softwaru, který snímky obrazovky v iOS zakáže. A světe div se, nakonec se jim to přeci jen povedlo. Jejich ScreenShieldKit, jak svůj výtvor nazvali, by měl podle jejich slov a ostatně i videa veškeré screenshoty znemožnit.

Jak můžete vidět na videu nad tímto odstavcem, možnost screenshotu zcela zakázána není. Když však obrazovku zvěčníte, v galerii se vám zobrazí jen prázdné pole. Není se tak čemu divit, že je mezi vývojáři o tuto novinku poměrně velký zájem. Podle mnohých totiž zvýší poměrně razantně soukromí uživatelů. Například takový Snapchat, který slouží k přeposílání soukromých fotografií, by mohl dostat tímto updatem velkou vzpruhu. Zachycení fotografií, které jsou určeny jen pro jednoho příjemce, by totiž již nehrozilo.

Ačkoliv je tato funkce opravdu zajímavá a může být v mnoha aplikacích velkým přínosem, v systému iOS zcela nová není. Blokování snímků obrazovky totiž obsahuje například Netflix, iTunes či Hulu. Ve všech případech se ale jedná vesměs o streamování videoobsahu na jiné zařízení, kterým by mohl uživatel narušit vlastníka autorských práv.

Uvidíme, jak se tedy myšlenka blokování screenshotů, která je díky Confide reálná, ve světě ujme či nikoliv. Na jednu stranu by bylo přidání této funkce u mnohých aplikací pro některé uživatele velkým přínosem. Neztratil by však například již zmíněný Snapchat právě kvůli nemožnosti screenshotu své kouzlo? Adrenalin, který odesláním některých fotografií nabíhá, by totiž byl hned tentam.

app store

Zdroj: getconfide

Dnes nejčtenější

.