Zavřít reklamu

Když se minulý týden provalila v plné síle obrovská kauza s vadnými procesory od Intelu a potažmo i od ostatních velkých výrobců, většina uživatelů produktů od Applu byla vcelku klidná. Jednak se Apple dušoval tím, že již valnou většinu problému opravil v aktualizaci před Vánoci a druhak jsme se neměli obávat ani žádného velkého snížení výkonu, jako tomu bylo u konkurenčních produktů s Windows nebo Linux. Nedávné benchmarky iPhonu však ukázaly, že to tak úplně není pravda.

Prakticky ihned poté, co jsme vás na našem webu informovali o tom, že Apple vypustil aktualizaci iOS 11.2.2, která se zaměřuje prakticky jen na dodatečné opravy chyby Spectre, jste nám začali do komentářů psát, že jsou vaše iPhony podle benchmarků zase o něco méně výkonnější. Tento fakt nám nyní potvrdilo i měřené webu melw1n, které pokles výkonu též odhalilo.

Razantní pokles výkonu

Celý test probíhal na iPhonu 6, na kterém nebyly žádné spuštěné aplikace. Benchmarkové měření tak mohlo využít prakticky plný výkon CPU. Výsledky však zrovna moc radostné nejsou. iPhone 6 s iOS 11.2.2 si totiž v benchmarku oproti iOS 11.1.2 pohoršil na jedno jádro o 41 %, na více jader pak o 39 %. Výkonnostní propad je tak poměrně citelný a jak můžete vidět v tabulkách v naší galerii, týká se prakticky všech úkonů telefonu.

Ačkoliv je tento poměrně citelný pokles výkonu spíše špatnou zprávou, rozhodně bychom za něj neměli vinit Apple. Toto nutné zlo nám totiž alespoň zajistilo daleko větší bezpečnost a jistotu, že do našeho iPhonu kvůli chybě Spectre nikdo nepronikne. Pokud se tedy stále rozmýšlíte, zda aktualizaci instalovat či nikoliv, nad snížením výkonu protentokrát mávněte rukou. Za sebe totiž můžu říci, že s přechodem na iOS 11.2.2 žádný markantní rozdíl ve svižnosti telefonu nepociťuji.

iOS 11.2.2 iPhone X

Dnes nejčtenější

.