Zavřít reklamu

O tom, že se Apple snaží co nejvíce vyhýbat placení daní a například v Irsku má již poměrně dlouhou dobu velmi slušný dluh, jsme vás na našem webu informovali již několikrát. Jelikož se však jablečná společnost k zaplacení svého dluhu ještě donedávna příliš neměla, začala docházet mnohým lidem trpělivost. A to dokonce i těm, kterých se tento problém prakticky netýká.

Na začátku prosince minulého roku jsme vás informovali o protestní akci jedné francouzské aktivistické skupiny, která se rozhodla na problém poukázat po svém. Skupina asi stovky lidí totiž tehdy zablokovala francouzské Apple Story, aby na problém neplacení daní upozornila. Její zástupci se tehdy dokonce dožadovali osobní schůzky s některým z představitelů Applu, se kterým chtěli celou záležitost prodiskutovat. K tomu se však jablečná společnost neodhodlala.

Takto vypadá jeden z francouzských Apple Storů:

Částka je spíše symbolická

Namísto toho se téměř měsíc po incidentu Apple rozhodl aktivistickou skupinu zažalovat. Podle mluvčího jablečné společnosti totiž aktivisté ohrozili svými činy bezpečnost zákazníků a zaměstnanců jejich obchodů, za což by měli být potrestání. Apple si je však nejspíš příčiny celé zápletky moc dobře vědom a proto od aktivistů žádá “pouze” 3000 euro s tím, že pokud by se podobné protestní akce opakovaly, mohla by se pokuta vyšplhat až na 150 000 euro.

Vyjádření aktivistů na sebe nenechalo dlouho čekat a kroky Applu označili za pokus o zabránění útokům na nadnárodní společnosti, které provádí s daněmi stejné machinace jako Apple. S tím se však francouzští aktivisté samozřejmě neztotožňují a o problému budou informovat i nadále.

apple neplati dane

Dnes nejčtenější

.