Zavřít reklamu

Jablečný obchod s aplikacemi na iOS zažívá nebývalý boom. Ačkoliv není žádným tajemstvím, že se tržby z něj rok od roku solidně zvyšují, útrata, kterou v něm zákazníci zanechali ve vánočním týdnu, však zaskočila i samotný Apple.

S vánočním obdobím přichází již tradičně do App Storu vlna zajímavých slev, na což mnozí uživatelé jablečných produktů skvěle slyší. I díky tomu se tak letošní útrata ve vánočním týdnu, který Apple počítá od štědrého večera, vyšplhala na astronomických 890 milionů dolarů. To je jen pro pořádek téměř 130 milionů dolarů denně. Pokud se vám zdají už tato čísla neuvěřitelná, možná se raději posaďte. První den letošního roku totiž přinesl zisky ještě o mnoho vyšší. V App Storu totiž nechali zákazníci na Nový rok neuvěřitelných 300 milionů dolarů.

Apple šel úspěchu naproti

Úspěch jablečného obchodu s aplikacemi však nejspíš pro mnohé není nic překvapivého. V černu na WWDC totiž Apple představil svůj App Store se zcela přepracovaným designem. Ten by měl být pro jeho uživatele daleko přívětivější a měl by jim pomoci snáze nalézt zajímavé aplikace, o kterých neměli doteď ani potuchy. A jak se zdá, nejspíš se tento krok Applu skutečně vyplatil.

Takto vypadá App Store v iOS 11 v porovnání s tím z iOS 10:

Krom skvělých tržeb přes Vánoce a vyzdvižení nového designu App Storu nezapomněl ve své tiskové zprávě Apple poděkovat vývojářům, na jejichž práci celý jablečný obchod s aplikacemi funguje. V roce 2017 si proto z App Storu odnesli velmi slušných 26,5 miliardy dolarů, což je o 30 % více než v roce 2016. Podobný nárůst se pak dá očekávat i letos.

Jak tedy můžete sami vidět, Apple nechce nechat nikoho o úspěchu jeho App Storu pochybovat a skvělými výsledky se rád pochlubí. Osobně se však nemůžu zbavit pocitu, že je vydání této tiskové zprávy zapříčiněno mimo jiné i včerejším zveřejněním průzkumu, který poukazuje na pokles obliby ARKitu, na který Apple po jeho představení hodně spoléhal. Úspěšné mezivánoční období však již Applu nikdo neodpáře.

Dnes nejčtenější

.