Zavřít reklamu

Pokud sledujete dění kolem společnosti Apple alespoň trochu pozorně, určitě jste zaznamenali poprask, který rozpoutalo přiznání Applu, že svým softwarem záměrně snižuje výkon starších iPhonů (tedy všech od iPhonu 6 do iPhonu 7 Plus). Ten sice tvrdí, že to dělá jen a pouze kvůli prodloužení životnosti baterie a co nejdelšímu bezproblémovému užívání jeho iPhonů, zákazníci jsou však přesvědčeni o opaku a věří, že je to jen nečestný tah Applu, který je má donutit k nákupu nového telefonu. Tušíte však, co si vlastně pod pojmem “záměrné snižování výkonu starších iPhonů” představit?

Poměrně pěkně nám tento termín rozklíčoval sám Apple na svém webu, kde se snaží celou tuto aféru objasnit do pár řádků. Nezapomněl v nich samozřejmě opět zmínit ani to, že je jediným účelem této funkce zabránit nečekaným vypnutím či podobným problémům, které by mohly kvůli odcházející baterii postupem času nastat. Jen kvůli tomu prý proto k softwarovému opatření, které omezí maximální výkon některých systémových procesů, přistoupil. Ke zpomalení iPhonu navíc prý dochází jen a pouze ve chvílích, kdy je to skutečně potřeba. Pokud však iPhone využíváte na jednodušší činnost, který jej příliš nezaměstná, neměli byste alespoň podle slov Applu zpomalení zpozorovat. Pojďme se ale podívat na samotné projevy zpomalení iPhonu.

Takovéto výkyvy zaznamenal při měření zakladatel Geekbench:

Na použitelnosti telefonu se krok Applu viditelně podepíše

Podle stránek Applu se může jeho “přiškrcení” výkonu, které má zajistit lepší používání iPhonu, projevit například pomalejším spouštěním aplikací, nižší snímkovou frekvencí pro posouvání obrazu, slabší podsvícení (které však lze korigovat přes Ovládací centrum), až o 3 dB nižší hlasitost reproduktorů, pozvolní pokles snímkové frekvence v některých aplikacích a v těch nejextrémnějších případech dokonce výpadky blesku při fotografování či úplné zamrzání aplikací spuštěných na pozadí. Z většiny bodů, které jablečná společnost na svém webu zmiňuje, tak vcelku jasně vyplývá, že se iPhone stává při extrémním využívání správy napájení daleko hůře použitelným. Už to, že je aplikace na iPhonu spouští pomaleji či je obraz na displeji v aplikacích či mimo ně zasekaný, je totiž pro mnohé z nás silný šálek kávy.

Osobně si netroufám říci, zda je ona správa napájení v iOS pro uživatele přínosem či nikoliv. Má totiž jak kladné, tak i záporné vlastnosti. Tak či tak však měl Apple o implementaci této novinky do svých systémů informovat úplně jiným způsobem, než doznáním pod nátlakem naštvaných zákazníků. Takovýto přístup totiž společnosti s jeho jménem rozhodně nesluší a alespoň v mých očích je neomluvitelný. Uvidíme, s čím tedy Apple vyrukuje ve slíbené aktualizaci, která by měla celou zápletku se správou napájení a stavem baterie nadobro vyřešit. Měl by se však rozhodně snažit. Podle jeho slov totiž počítá s implementací této funkce i na novější telefony. Pokud však nevymyslí dostatečně kvalitní řešení, uživatelé letošních iPhonů (ty totiž alespoň podle Applu správou napájení nedisponují) se do aktualizací rozhodně nepohrnou.

iPhone 6 fb

Dnes nejčtenější

.