Zavřít reklamu

Zdá se vám nový iPhone X přespříliš drahý? Pokusíme se vás vyvést z omylu. Podle velmi zajímavých statistik, které nám poskytli naši kolegové z portálu idropnews, se dá totiž s trochou nadsázky říci, že by si jej měl minimálně podle jednoho z nejdůležitějších ukazatelů výkonnosti ekonomiky v naší zemi dovolit takřka každý.

Pokud jste se během svého života alespoň okrajově zabývali ekonomikou či jen zkrátka sledujete dění ve světě, určitě jste již párkrát zaslechli pojem “hrubý domácí produkt” (HDP). Ten se dá ve zkratce definovat jako hodnota všech statků a služeb vytvořených uvnitř určité země za dané období. Pro lepší představu se pak tato hodnota rozděluje na obyvatele dané země, díky čemuž následně zjistíme, jak si ekonomika ve státe či na určitém území vedla buď v porovnání s předešlými roky nebo v porovnání s ostatními zeměmi. A právě Česká republika zaznamenává v tomto ohledu poslední dobou opravdu solidní nárůst.

iPhone X:

Dostupný telefon v nedostupném státě

Zkusme si teď na chvíli představit absolutně ideální stát, ve kterém by připadl na hlavu každého obyvatele stejně vysoký finanční obnos, který se rovná hrubému domácímu produktu a se kterým by si mohl každý libovolně po jeho obdržení na konci určitého období (v případě HDP jednoho roku) nakládat. A jelikož nám Apple letos přestavil iPhone X, který si zamilovala na první pohled i značná část Čechů, představme si, že se pro jeho nákup skutečně rozhodnou. Kolik procent však jeho nákupem ze svého přídělu HDP za rok 2017 ztratí? Opravdové minimum.

true-relative-costs-iphone-x-idropnews

Podle údajů výše zmíněného webu je totiž cena iPhonu X pouhými čtyřmi procenty celého HDP. To ve zkratce znamená, že si ze svých více než 34 tisíc dolarů, ve kterých se HDP uvádí, Češi odtrhnou pouze něco málo přes jednu tisícovku. Ze svého přídělu by si totiž mohl každý Čech koupit iPhonů X rovnou pětadvacet. V tabulce pod tímto odstavcem si můžete všimnout, že si naše země nevede špatně ani v konkurenci USA, Francie či Německa. Telefon by u nás měl být teoreticky dostupnější než v Číně, Mexiku, Portugalsku, Polsku či Indii, kde se cena iPhonu X rovná více než jedné pětině HDP na obyvatele. Může za to však hlavně fakt, že je Indie opravdu velmi lidnatá a poměrně chudá země.

Údaje naznačující, jak dostupný by měl pro nás iPhone X díky zlepšující se ekonomické situaci být, však nejsou to jediné, co jsme si pro vás ve spolupráci s našimi zahraničními kolegy připravili. Velmi zajímavé je například i to, na kolik dolarů vychází iPhone X v přepočtu na české koruny. Jak totiž všichni moc dobře víte, 999 dolarů bez daně, za které se iPhone X v USA v základní verzi prodává, se totiž ani zdaleka nerovná třiceti, respektive pětatřiceti tisícům, které si Apple účtuje u nás. V mapě pod tímto odstavcem si tak můžete udělat obrázek o ceně sami.

iphone_x_costs_around_the_world_map

Jak tedy můžete vidět, dostupnost iPhonu X by pro nás jakožto stát se stále rostoucí ekonomikou neměla být víceméně žádným problémem. Realita je však bohužel jiná a mnoho z nás musí nákup nového nakousnutého jablka dlouho promýšlet, protože se jedná o skutečně velkou investici. Snad se tedy jednou doby, kdy pro nás nebude problém podobný nákup provést dočkáme a podobným ukazatelům se smát přestaneme.

iPhone-X-Price-Around-the-World FB

Dnes nejčtenější

.