Zavřít reklamu

V komentářích pod našimi články čas od času narážíme na příspěvky typu „Co by na to řekl Jobs, kdyby žil?“ či „To by se za Jobsova vedení určitě nestalo.“ Rozhodli jsme se proto sepsat pár řádků o tom, jak by nejspíš Steve Jobs na dnešní fungování Applu reagoval. Jak totiž všichni víme, svými vyhraněnými názory se netajil a snažil se jich držet co to šlo. A právě skrze ně jsme na kroky nynějšího Applu nahlédli.

Přivětivé chování

Steve Jobs byl mužem mnoha podob a vlastností ale přívětivost mezi ně určitě nepatřila. Tento novodobý génius se totiž podle většiny jeho kolegů vyznačoval spíše tvrdohlavostí a chutí dělat věci po svém. Za jeho “vlády” tak byl Apple pro většinu světa pomyslnou pevností, která si drží od konkurence určitý odstup a zjednodušeně řečeno funguje na svém písečku. Moc často se totiž nestávalo, že by Apple ochotně daroval peníze na charitu či nějak hlasitě řešil otázku homosexuality, AIDS či ochrany životního prostředí.

Přívětivější chování společnosti začalo až s nástupem Tima Cooka na pozici ředitele. Právě on totiž začal podle mnoha lidí Apple formovat ve zcela jinou společnost, která se snaží zlepšit svět i jinak než svými produkty. Různé charitativní akce, které podporují léčbu různých nemocí či upozorňují na práva homosexuálů jsou toho skvělým důkazem. Rozhodně tím nechceme říci, že je tato cesta špatná, rozhodně však není Jobsova.

Směřování Siri

Jablečnou asistentku Siri využívá denně obrovské množství lidí. Přesto je však v mnoha ohledech nedokonalá a jejím uživatelům neposkytne to, co by od ní očekávali. Nemůžeme se proto divit, že jí konkurenční asistentky pomalu dohání a svým uživatelům nabízí podobné a mnohdy i lepší funkce. A přesně to by Stevovi vadilo. Kdyby žil, určitě by se snažil svou umělou asistentku posouvat co nejrychleji kupředu a vytvořit z ní nedosažitelný cíl pro konkurenci. I HomePod by tak nejspíš přišel o nějaký ten pátek dříve a na trhu by zaujal místo pro produkt, který má od počátku udávat trend a ne stahovat náskok konkurence, jak tomu bude nejspíš v tomto případě.

Kupování již rozjetých projektů namísto vybudování vlastních

Ani s nákupy projektů, které by mohly Apple v budoucnu pozvednout, byste u Steva Jobse neuspěli. Zastával totiž názor, že je daleko lepší si celý projekt vybudovat a řídit si jej prakticky od jeho zárodku. Nákupem již rozjetých projektů by totiž podle něj Apple postupně ztratil schopnost inovovat a přeměnil by se na zcela jinou společnost, která by ničím nevybočovala ze standardu ostatních společností.

Ani v tomto ohledu by se tak s Timem Cookem neshodl. Tim je totiž přesvědčen o tom, že pokud Apple najde zajímavou společnost zabývající se perspektivními technologiemi, které by šly v budoucnu zužitkovat, není důvod jí nekoupit. Na jeho obhajobu však musíme říci, že není rozhodně zastáncem přeplácení a pro nákup kývne jen v případě, že je cena přiměřená. Těžko říci, jak by se Steve tvářil například na nákup Beats Electronics, za kterou Apple zaplatil na 3 miliardy dolarů. Nadšený by z toho však nejspíš nebyl.

“Pluskové” modely a některé designové nedodělky

Ač jsou “pluskové” verze iPhonů po celém světě velmi oblíbené a někteří uživatelé si již nedokáží představit používání klasické 4,7” verze nebo ještě hůř verze 4”, Stevovi by 5,5” iPhony po chuti rozhodně nebyly. Tyto velké “plácačky” se totiž vymykají prakticky všemu, co Jobs u svých iPhonů miloval, což nejvíce pocítíte hlavně na jejich ovladatelnosti. Steve totiž kladl velký důraz na jednoduchou ovladatelnost, kterou zvládnete i jednou rukou, což se však příchodem “pluskových” iPhonů vytratilo. Pryč jsou ty časy, kdy jste na svém 3,5” iPhonu dosáhli bez problému palcem pravé ruky na levý horní roh displeje a telefon zároveň drželi pevně v jedné ruce.

Kdybychom však opomenuli velikost, kterou by Steve odsoudil, narazíme na další problém – vyčnívající fotoaparát. Ten byl totiž dlouhá léta skvěle zapuštěn do těla telefonu, což většině z nás u nových iPhonů chybí. Když k tomu navíc přičteme nevzhledné plastové pruhy na zádech iPhonů 6 a 6s, dostaneme telefon, ze kterého by se ježily Stevovi vlasy na hlavě.

Chyby v systémech

Bylo by hloupé si nalhávat, že se za éry Steva Jobse chyby v operačních systémech neobjevovaly. To, co však vypouští jablečná společnost do světa nyní, je podle mnohých uživatelů do nebe volající a Steve Jobs se kvůli tomu musí obracet v hrobě. Nejhorší však je, že jsou opravy chyb nesmírně zdlouhavé a ani mnoho aktualizací, které Apple v posledních týdnech pro iOS 11 či macOS High Sierra vydal, je všechny neopravují. Časy, kdy byl Apple jistota dokonale odladěného systému, na který byl spoleh, se tak pomalu vytrácí. Roky práce, které Apple nad vývojem svých systémů strávil, aby si díky nim vydobyl celosvětové uznání, tak přichází vniveč a to dokonce za přihlížení celého Applu. Kdyby se podobná situace stala za Steva Jobse, následovalo by ve společností malé zemětřesení.

Samozřejmě je možné, že by na některé inovace a kroky Applu reagoval Steve Jobs jinak, než jsme v našem článku uvedli. Faktem však je, že se z Applu stala po jeho odchodu společnost, která se začíná pomalu podobat ostatním technologickým gigantům a pomyslné kouzlo, které kolem sebe Apple měl z velké části i díky Stevovi, se vytrácí čím dál víc. Můžeme se jen domnívat, zda je to zásluha jeho vedení, či je to prostě neodvratný vývoj obrovské společnosti v čase. Tak či tak budou jeho další roky zajímavé a napoví nám, zda o něj můžeme v budoucnu čekat velké věci či se smířit s tím, že je tato doba dávno pryč.

Dnes nejčtenější

.