Zavřít reklamu

Během násludejících 48 hodin se objeví na nebi největší počet ohňostrojů za celý rok a tak jistě přijde vhod pár rad, jak je zachytit s vašim smartphonem co nejlépe, tak abyste se s nimi mohli chlubit nejen na sociálních sítích, ale použít je například i jako pozadí vaší plochy. Následující rady jsou vhodné pro veškeré telefony, nejen pro iPhone a to bez rozdílu modelu, který používáte. Předtím, než se pustíte do samotného nastavování a focení se prosím ujistěte, že máte v telefonu dostatek místa, focení ohňostrojů je totiž na místo skutečně velmi náročná věc a vzhledem k rychlosti, s jakou rakety létají k oblakům, nebudete mít čas během focení mazat nepotřebné aplikace a uvolňovat tak potřebné místo. Jak vyfotit ohňostroj smartphonem aby to stálo za to, e se dozvíte v následujícím článku.

1. Použíjte stativ nebo jakoukoli náhradu
Ani ti nejlepší fotografové na světě si nedovolí fotit v noci panoráma nebo ohňostroje bez stativu. Fotoaparát a stejně tak i iPhone musí v noci využít delší čas závěrky, aby na čip dopadlo co největší množství světla. Jakýkoli otřes během chvíle, kdy je závěrka otevřena však znamená rozmazanou fotografii. Pokud je to možné, použijte stativ nebo jakoukoli jeho náhradu. Když už musíte fotografovat přímo z ruky, pak před focením vydechněte, pokrčte ruce v loktech a pevně je zapřete o tělo tak, abyste vytvořili telefonu/fotoaparátu co největší oporu během focení a redukovali veškeré pohyby.

2. Vyberte si vhodné místo
Pokud to není vyloženě umělecký záměr, pak vypadá fotografie ohňostroje nejlépe s černým pozadím noční oblohy, která je co nejtmavší. Vyvarujte se tedy focení ohňostroje, který má na pozadí například město. To znamená, že není příliš vhodné fotit ohňostroj z vysokých pozic, ale je mnohem lepší stát co nejníže je to možné. Pokud máte možnost, pak místo vyberte také podle větru. Pokud budete stát ve směru větru, pa po prvních pár raketách neuvidíte nic než dým, přes který nedokáže fotit ani ta nejlepší zrcadlovka na světě v rukou profesionála, natož pak váš iPhone. Snažte se tedy stát tak, aby vítr foukal dým od vás, nikoli k vám a aby rakety vybuchovaly na černém pozadí, čehož docílíte tím, že budete stát níže než vybuchují samotné rakety rakety.

jak-vyfotit-ohnostroj

3. Uvolněte paměť
Budete fotit jako o život a v ten moment je to nejhorší co se může stát kromě toho, že vás trefí nějaká raketa, docházející místo v telefonu. Proto si v klidu doma před focením vymažte vše co v telefonu nepotřebujete a uvolněte co největší množství paměti. V případě, že budete fotit v burst módu nebo natáčet videa se to bude skutečně hodit.

4. Uzamkněte AE/AF
Aplikace Camera v iOS umožňuje uzamknout expozici a automatické ostření, což je věc, kterou zkrátka musíte při focení ohňostroje udělat. Jakmile vyletí první raketa, zaostřete na ni nebo nechte telefon automaticky zaostřit na její výbuch a následně podržte na místě kam telefon zaostřil nebo kam jste sami zostřili prst. Na displeji se vám objeví žlutý nápis EA/AF Lock, což znamená, že jak ostření, tak i expozice je zamknuta a nebude se měnit, nyní již nic neměňte a jediné co s telefonem dělejete je mačkání spouště fotoparátu. Jakmile máte vyfoceno stačí kliknout a přeostřit na cokoli jiného, čímž expozici a ostření automaticky opět odemknete. Telefon by totiž nemusel během ohňostroje stíhat ostřit tak rychle jak potřebujete a rakety většinou stejně létají do zhruba stejných míst, proto je tato možnost výhodnější a rozhodně ji doporučuji.

 5. Vypněte blesk, zoom a HDR
Blesk je skvělá věc, ale pokud nejste blázen, pak rakety budou jen stěží vybuchovat pět metrů od vás, což je maximální vzdálenost na kterou blesk účinkuje a fotografie vám bude naopak kazit, než aby zlepšil jejich kvalitu, protože do záběru přinese světlo, které nic neozáří, ale na snímku se projeví. Vypněte tedy blesk manuálně a nespoléhejte ani na auto režim, zkrátka jej vypněte. Přiblížení je skvělá věc, pokud máte “L-kový” objektiv za 1000€ a kvalitní zrcadlovku, pokud máte iPhone tak na něj zapomeňte. Digitální zoom totiž narozdíl od klasického drasticky snižuje kvalitu fotografií a je úplně jedno jestli máte iPhone 6s nebo 4. O tom zda vypnout nebo nevypnout HDR se možná povedou dlouhé diskuse. Osobně se přikláním k tomu, abyste HDR vypli a sám jej také vypínám při focení ohňostroje. HDR zpomaluje focení a to si při focení ohňostruej zkrátka dovolit nemůžete a jsem přesvědčen že právě při focení na které se chystáte HDR přiliš nepomůže, ovšem musím přiznat, že se nemíním hádat ani s těmi, kteří HDR zásadně doporučují a volbu zda HDR použít nebo nepoužít nehcám pouze a pouze na vás.

jak-vyfotit-ohnostroj-smartphonem
jak-vyfotit-ohnostroj

6. Nebojte se fotit na výšku a vyfoťte co nejvíc snímků!
Obvykle chceme, aby naše fotografie byly širokoúhlé a jedinou vyjímku zpravidla tvoří selfie, ovšem existuje ještě jedna výjimka, kdy je dovoleno fotit na výšku a to jsou právě ohňostroje. Zkuste fotografovat na výšku a klidně experimentujte s různým sklonem a úhlem ze kterého fotíte, výsledek bude stát za to a při nejhorším jej následně upravíte. Nebojte se během focení ohňostroje udělat co nejvíc snímků a případně klidně využijte burst mód. Není na tom nic špatného a věřte že i profesionálové se doma prohramují hromadou snímků z nichž se na veřejnost dostane jen hrstka. Vzhledem k tomu, že si navíc oproti zrcadlovce nemůžete v základní aplikaci nastavit vše co je potřeba pro vyfocení dokonalých fotografií, věřte že není nic špatného na tom, když udeláte pár set fotografií.

7. Vyzkoušejte aplikace z iTunes App Store
iPhone je nejpoužívanějším fotoaparátem na světě. Nativní aplikace od Apple je pohodlná, přehledná a nabízí několik parádních funkcí, jako time-lapse nebo slow-motion videa. Pokud ale chcete mít možnost více voleb a víc si přizpůsobit nastavení a hodnoty, budete potřebovat jinou aplikaci. Naštěstí je zde App Store, ve kterém je spousta aplikací, které vášemu zařízení dají nový rozměr, alespoň co se týče fotografování. Zdůrazňuji, že se soustředím na aplikace, které primárně slouží na pořizování fotografií, ne na jejich upravování (i když tyto možnosti také nabízejí). Pojďme se tedy podívat na ty nejlepší, které můžete použít.

jak-vyfotit-ohnostroj-smartphonem

Dnes nejčtenější

.