Zavřít reklamu

Líbí se vám letošní modely iPhonů? Nám moc. I přesto si však u nich dokážeme představit plno inovací, která by jejich užívání posunula zase o pořádný kus napřed. Sepsali jsme pro vás proto šest vylepšení, která bychom u iPhonů v příštím roce moc rádi viděli a u kterých věříme, že mají solidní šanci na zrealizování. Pohodlně se tedy usaďte, s popisem ideálního iPhonu právě začínáme.

Duální fotoaparát u všech modelů

Fotoaparáty v iPhonech jsou již řadu let označovány za jedny z nejlepších, které můžete na mobilních telefonech nalézt. Své renomé Apple před rokem vyšperkoval ještě víc, když na trh uvedl iPhone 7 Plus s duálním fotoaparátem, díky kterému posunul fotografie ze smartphonů zase na vyšší úroveň a získal si tak srdce mnoha uživatelů iPhonů.

Jablečná společnost se samozřejmě duálního fotoaparátu přidržela i letos a implementovala jej hned do dvou ze tří modelů. Háček je však v tom, že pokud nesháníte 5,5” plácačku na mouchy či jste zastánci klasického Touch ID, s duálním fotoaparátem se můžete rozloučit. Není však pochyb o tom, že by duální fotoaparát spousta lidí uvítalo i u klasického 4,7” modelu. Jeho použitím by navíc Apple všechny své modely skvěle sjednotil a uživatelům by nabídl víceméně rovnocenné produkty, při jejichž výběru by nemusel dělat zákazník žádné kompromisy a rozhodovat se například pro menší velikost na úkor absence duálního fotoaparátu.

Příští rok bychom rádi viděli duální fotoaparát u všech představených modelů:

Rychlonabíječka v balení

Zlodějina. Tak přesně tak označilo mnoho jablečných fanoušků počínání Applu při představení letošních iPhonů. Implementace rychlého nabíjení je sice skvělá věc, vážně za ní však musí zákazníci připlácet ve formě nákupu speciální nabíječky, kterou Apple do krabičky k iPhonu nepřibaluje? Z počínání Applu je tak akorát jasně patrné, jak moc chce maximalizovat svůj zisk a to i za cenu nevole jeho zákazníků.

Možná si říkáte, že zaplatit další zhruba dva tisíce za rychlonabíječku (pokud tedy nevlastníte adaptér k iPadu či MacBooku) není při cenách letošních iPhonů, které začínají v případě 4,7” model na 20 990 korunách a končí na 34 990 korunách v případě iPhonu X až taková tragédie. Když se však na celou situaci podíváte z druhé strany, vážně by byl takový problém přibalit k takto drahým telefonům jeden adaptér navíc? Rozhodně ne. Proto doufáme, že se Apple k tomuto kroku v příštím roce odhodlá.

Lepší voděodolnost

Někteří z vás si nejspíš díky modelům z posledních let zvykli se svým iPhonem sprchovat či koupat. To pravé ořechové, co by mu dělalo vyloženě dobře, to sice není, problém si tím váš jablečný telefon však také vyloženě nemá. Ochrana IP 67, kterou Apple svým iPhonům vnukl, však zcela dostatečná není. Respektive částečně je, může však být ještě o něco lépe.

Hlavní konkurent jablečných smartphonů, Samsung Galaxy S8, se totiž může pochlubit odolností IP 68. To zaručuje telefonům z jihokorejských dílen bezproblémové používání jak ve větší hloubce, tak i po delší dobu. Nečekáme, že by měl iPhone v následujících letech “zvodotěsnět” úplně a zvládat hlubinné ponory v Tichém oceánu, na druhou stranu si u něj lepší voděodolnost představit rozhodně dokážeme.

Delší výdrž baterie

Pryč jsou ty časy, kdy jsme si svůj mobilní telefon nabili jednou týdně a fungoval zcela bez starostí. Nynější smartphony vydrží na baterii zhruba den až dva a pokud se přes tuto hranici dostanou, uživatelé na ně nahlíží jako na zázrak. Podobně nízké výdrži se bohužel nevyhnuly ani jablečné telefony, které se svou výdrží řadí spíše do spodních pater pomyslné tabulky. Vylepšení výdrže bychom tak rozhodně přivítali.

Již nějaký ten pátek se však objevují informace, že se Apple tímto problémem intenzivně zabývá a do svých budoucích iPhonů chce implementovat baterie či čipy, které jejich výdrž o pár hodin prodlouží. Nabízí se však otázka, zda by si prodloužení životnosti baterie vyžádalo nějaké “oběti”, které by se na designu telefonu či jeho fungování podepsaly. Nějaký ten milimetřík do šířky mu kvůli lepší výdrži baterie určitě odpustíme. Bude však prodloužení výdrže natolik znatelné, aby se nám vůbec skousnutí tlustšího iPhonu či něčeho podobného vyplatilo?

Stabilnější iOS

O letošním systému iOS 11 by se toho dalo říci a napsat opravdu hodně. Marně bychom však v těch vyřčených či napsaných slovech hledali výrazy jako “spolehlivý”, “stabilní”, či “bezproblémový”. Fakt je ten, že se Applu letošní iOS zrovna dvakrát nevydařil a na jeho opravě musí ještě zapracovat. Pro budoucí iPhony bychom si proto přáli systém daleko lepší.

Apple se nemusí při jeho vývoji hnát za novinkami a inovacemi. Bohatě totiž postačí, když dotáhne své nynější myšlenky do konce a vytvoří platformu, na kterou se budou moci uživatelé spolehnout. Pokud by nám iOS 12 představil jakožto dokonalou verzi iOS 11, ve kterém by se eventuálně objevilo pár ověřených prvků z minulých verzí systému, rozhodně bychom se na něj nezlobili.

Koncept iOS 12 od Prince Studio:

Nižší cena

Jestli něčím letošní iPhone X zaujal, je to krom pěkného designu a fenomenálního displeje i velmi vysoká cena. Jasně, telefon je doslova napěchovaný novinkami, které jsme doposud na žádném jiném iPhonu a mnohdy ani na konkurenčním zařízení neviděli v takto dokonalém provedení. I přesto se však nemůžeme v naší redakci zbavit dojmu, že je cena startující na 999 dolarech solidní přestřel.

Pokud se tedy dočkáme typově takovýchto iPhonů i v příštích letech, věříme, že cena půjde dolů. Jestli se k tomuto kroku Apple nepřikloní, nejspíš si zadělá na slušný problém. Mnoho uživatelů si totiž telefon za 30 tisíc nekoupí už z principu a radši sáhne po levnějším iPhonu SE nebo v horším případě konkurenci. To se však samozřejmě nebude Applu líbit a nezbude mu nic jiného, než svůj telefon, na kterém pracovala podle svých slov roky, stlačít na přijatelnou cenu, která by se mohla pohybovat okolo cen, na kterých začínají modely iPhone 8 či 8 Plus, tedy lehce nad 20 tisíci.

Těžko říci, zda se některé z našich zbožních přání splní a Apple nám představí na své klasické zářijové keynote iPhone podle našich představ či nikoliv. Vylepšení, která bychom na něm rádi viděli, však nejsou nikterak velká a tudíž by jejich implemetace nemusela být až takový problém. Nechme se tedy překvapit, třeba Apple skutečně naše přání vyslyší.

iPhone X Plus iPhone X SE FB

Zdroj: idropnews

Dnes nejčtenější

.