Zavřít reklamu

Jednou z nejzajímavějších funkcí, kterou mnohé smartphony v minulých letech přinesly, je bezesporu výrazné vylepšení fotoaparátu, který dostal funkci portrét. To ve zkratce znamená, že fotografie ním pořízené vypadají díky softwarovému rozostření pozadí takřka jako ze zrcadlovky. Dříve byla tato novinka doménou pouze několika vybraných výrobců, postupem času se však začíná dostávat na smartphony dalších a dalších značek. Pokud si však myslíte, že jsou tito nováčci, kteří režim portrét dostali teprve nedávno, nějací nazdárci a líbivé fotografie nezachytí, jste na omylu.

Server ZDNet si před nedávnem posvítil na portrétní režim zadní kamery hned osmi telefonů, mezi kterými nechyběl iPhone X, Pixel 2 XL, Samsung Galaxy Note8, OnePlus 5T, Moto X4, Huawei Mate 10 Pro, Honor 7X a Essential Phone. Již na první pohled je vám tak nejspíš jasné, že se proti sobě postavily telefony s naprosto rozdílnými cenovkami. Proti iPhonu X, který se prodává s kapacitou 64 GB za 999 dolarů stál například nedávno představený Honor 7X, kterého si výrobce cení jen na 200 dolarů. Oba smartphony však mají portrétní režim a tudíž jejich porovnání nic nebrání. Není to však jen Honor, který ve výčtu něčím zaujme. Určitě bychom se totiž měli pozastavit i nad modelem Google Pixel 2 XL. Ten totiž jako jediný z testovaných telefonů nenabízí duální fotoaparát, na kterém je u většiny smartphonů režim portrét založený. Absence druhého objektivu mu však rozhodně neubírá na kvalitě fotografií.

V galerii si můžete prohlédnout portrétové fotografie ze všech osmi testovaných smartphonů. U smartphonů jsme pak do závorky uvedli i jejich cenu v dolarech, abyste měli představu o tom, kolik muziky odehrají smartphony za kolik peněz:

Nejsou to však jen portrétní fotografie ze zadního fotoaparátu telefonu. Stále častěji se totiž setkáváme i s telefony, které tuto funkci umožňují i u přední kamery. V našem testu se mohou touto vlastností pochlubit však jen čtyři telefony – Huawei Mate 10 Pro, iPhone X, Pixel 2 XL a již zmiňovaný levný Honor 7X. Portrétové fotografie z přední kamery si pak můžete prohlédnout v galerii níže.

Záleží na vašich preferencích

Jak tedy můžete vidět, portrétní režim zvládají všechny testovaný smartphony opravdu zdařile a fotografie, které díky nim vznikají jsou skutečně pěkné. Vybrat mezi nimi ty nejlepší si však rozhodně netroufáme. Obecně by se však dalo říci, že levné telefony za jejich drahými kolegy v některých ohledech lehce ztrácí, telefony střední třídy už s nimi však drží krok poměrně slušně. Záleží však i na vašich osobních preferencí a tom, jaké typy fotografií se nejvíce líbí vám. Je totiž docela možné, že se mezi vámi najde někdo, kdo bez ohledu na cenu upřednostní před iPhonem X levný Honor 7X či Moto Z7 jen kvůli tomu, že mají podle něj zdařilejší fotoaparát.

LSA-iPhone-X-camera FB

Dnes nejčtenější

.