Zavřít reklamu

Po delší odmlce se opět podíváme na nějaká nová sluchátka, a konkrétně v tomto testu by mělo jít o lahodu. Na stůl se mi totiž dostaly sluchátka JBL Everest Elite 750NC, které sedí na úplném vrcholu nabídky bezdrátových sluchátek společnosti JBL. Měly by tedy nabízet to nejlepší, co může výrobce v současné době nabídnout. Tomu by pak měla odpovídat také cena, která je v české distribuci stanovena na 7 990 korun (299€). Pojďme se tedy podívat, co jsou nové Everesty vlastně zač.

Oficiální specifikace

Začněme náhledem do oficiálních specifikací abychom si mohli udělat obrázek o tom, co od sluchátek můžeme očekávat. O zvukový přednes se zde starají dva 40mm drivery, s frekvenčním rozsahem 10Hz-22kHz, citlivostí 92dB, maximální hlasitostí 104dB a impedancí 16Ω. Jedná se o bezdrátové reproduktory (které však lze používat i klasickým způsobem), takže zde nalezneme Bluetooth ve verzi 4.0 a integrovanou baterii s kapacitou 850mAh. Sluchátka nabízí funkci aktivního potlačení okolního hluku (ANC) a jsou uzpůsobená také ke konferenčním hovorům, tudíž nabídnou integrovaný mikrofon (s potlačením okolního šumu). Sama o sobě váží 280 gramů a jsou k dispozici ve dvou barevných provedeních, a to ve stříbrné a černé (která je však spíše matně šedá).

everest750-bluetooth-feature-1

Balení

Balení je první věc, která vás možná překvapí. Už mi pár JBL sluchátek rukama prošlo a vzhledem k tomu, že se v tomto případě jedná o top model, bych očekával také nějaké luxusnější balení. Toho jsem se však nedočkal a krabice je vyvedená v podstatě stejně, jako u jiných modelů (je dokonce menší než u modelu E65BTNC, na jehož recenzi se můžete těšit příští týden). Na krabici jsou uvedeny všechny podstatné informace o produktu, jinak k ní není příliš co dodávat. S obsahem jako takovým to je už podstatně lepší. Sluchátka jsou uložena v polotvrdém ochranném obalu, který bude sloužit jako obal při přenášení. V něm se nachází vtipně umístěná (suchým zipem přidělaná) kapsička, ve které je napájecí USB kabel, 3,5mm audio kabel a rozdvojka do letadla. V balení se nachází ještě klasický síťový adaptér a dokumentace.

Zpracování

Technickému zpracování a použitým materiálům není co vytknout. Zde je jasně patrné, v jaké cenové relaci se pohybujeme a to je dobře. Tělo sluchátek je vyrobeno z klasického plastu, který je místy doplněný o kovové doplňky. Hlavový most a náušníky jsou vyrobeny z paměťové pěny, která je potažena jemnou umělou kůží. Polohovací a skládací mechanismus je dostatečně bytelný, stejně jako rotační klouby samotných sluchátek. Zpracování je bezproblémové, všechny díly perfektně lícují a během (intenzivního) testování jsem sluchátka neslyšel vydat jediné vrznutí.

JBL_STREET_750NC_17_005

Ergonomie a ovládání

Ergonomie sluchátek je na jedničku. Pokud vám sluchátka over-ear konstrukce nevadí, budete v sedmém nebi. Díky poctivému polstrování jsou velmi pohodlná a není problém s nimi absolvovat i několikahodinový poslech. Rozsah přizpůsobení velikosti je dostatečný a k lepší ergonomii přispívají také klouby, které náušníkům umožňují rotaci a najít si tak tu správnou polohu není problém. Právě správná poloha je u těchto sluchátek klíčová, ale o tom až za chvíli.

Co se ovládání týče, na pravém náušníku najdeme všechny dostupné ovládací prvky. Nachází se zde klasický on/off slider s indikační diodou, tlačítka pro přehrávání a úpravu hlasitosti, stejně jako tlačítko pro párování a konfigurovatelné tlačítko (které defaultně vypíná/zapíná ANC). Na polohu tlačítek si musí člověk chvíli zvykat, pak už však s manipulací není problém. Co se týče výdrže, výrobce deklaruje 20 hodin v pasivním režimu a 15 hodin v režimu se zapnutým ANC. Přesně jsem to neměřil mám ale mám takové podezření, že sluchátka vydrží o něco déle. Opět to však závisí na tom, jak je budete používat. K plnému nabití budete potřebovat tři hodiny.

JBL_PAVILION_750NC_02_078_x1

V této mini-kapitole se musím pozastavit ještě u jednoho ovládacího prvku, který je u těchto sluchátek poměrně podstatný. Jedná se o doprovodnou aplikaci JBL Headphones, která umožňuje další možnosti nastavení. Právě zde si můžete naprogramovat programovatelné tlačítko (buď zapíná/vypíná ANC, nebo zapíná/vypíná zvýraznění okolního zvuku), aktualizovat firmware, zapnout/vypnout hlasové ovládání či automatické vypnutí. Nachází se zde také ANC kalibrace, nastavení ekvalizéru (včetně vlastních profilů) a práce a ANC režimem. Při zapnutém ANC si můžete nastavit úroveň okolního zvuku, kterou budou sluchátka propouštět dovnitř. V tomto režimu tak budete alespoň částečně vědět o tom, co se děje kolem vás. Doprovodná aplikace je praktická a snadno ovladatelná. Zde zaslouží JBL pochvalu.

Zvuková kvalita

Zvuková kvalita se liší v závislosti na tom, v jakém režimu posloucháte. Pokud máte režim ANC vypnutý, sluchátka hrají poměrně slušně. Celkový zvukový projev dost závisí na zvoleném ekvalizéru a bude tedy ovlivněn uživatelem navolenými presety. V případě vypnutého ekvalizéru je však zvukový projev příjemně neutrální (pro někoho možná málo basový) a zvukově atraktivní. Maximální hlasitost je v tomto režimu dostatečná, pokud se však budete nacházet v hlučném prostředí, ANC režim je jasnou volbou.

V něm je zvuk o poznání lepší, byť ztrácí svou původní neutralitu. Při zapnutém ANC jsou zvýrazněny basy a výšky, a zároveň částečně potlačeny středy. Zvukový projev působí mohutněji a nabízí lepší hloubku. Při poslechu v ANC režimu působí sluchátka (logicky) hlasitěji. Je zde však jeden problém, na který si musí budoucí majitelé dát pozor. Pokud chcete používat sluchátka v ANC režimu s maximální hlasitostí, musíte mít jistotu maximálního utěsnění náušníků. Pokud vám bude do náušníků proudit nějaký nefiltrovaný okolní hluk, ve zvuku se začnou vytvářet nepříjemné artefakty, které se stupňují při maximální hlasitosti. Tento problém hrozí například s mohutnějšími slunečními brýlemi či nějakou tlustší čepicí. Tato vlastnost je však obvyklá u většiny sluchátek s funkcí aktivního potlačení okolního hluku.

HNR203685_750NC_STREET_14-039

Záver

JBL Everest Elite 750NC jsou nesmírně pohodlná sluchátka, která velmi slušně hrají, nabídnou výborné zpracování a doprovodné funkce v podobě aplikace JBL Headphones. Aktivní (či adaptivní, jak uvádí výrobce) potlačení okolního hluku funguje dobře, nejhlasitější (starý) autobus/tramvaj však neutlumí. S těmito nástrahami si na 100% neporadí téměř nikdo, takže zde není příliš mnoho prostoru pro výtky. Potenciální majitelé by však měli vědět, že režim ANC není všemocný. Pohodlí při poslechu však zvyšuje znatelně. V kategorii bezdrátových sluchátek kolem osmi tisíc korun je výběr opravdu velký. Každý si tak bude vybírat především podle svých subjektivních potřeb, které od takovýchto sluchátek očekává. Na otázku, zda-li jsou nové Everesty právě pro vás, si tak musíte odpovědět sami. Pokud žádné specifické preference/požadavky nemáte, chybu s nimi neuděláte.

JBL Everest Elite 750NC si můžete zakoupit za 7 990 korun/299 euro zde: Černé CZ, Černé SK, Stříbrné CZ, Stříbrné SK

jbl 750nc (2)

Dnes nejčtenější

.