Zavřít reklamu

Včerejším dnem odstartoval Apple prodeje svého nejvýkonnějšího počítače – iMacu Pro. Ten s sebou však nese krom brutálního výkonu a šestimístné cenovky, která se pohybuje u nejvyšší konfigurace lehce nad čtyřmi sty tisíci korun, i drobná omezení, na která si budou muset jeho uživatelé zvyknout.

Výměna či zvýšení RAM paměti nebyla doposud v iMacích díky malému poklopu na zádech počítače žádný problém. Stačilo jej totiž lehce vysunout, zastrčit do slotů paměti a poklop opět zavřít. Takto jednoduché to však již u iMaců Pro nebude. Poklop, který by vám umožnil výměnu, totiž na zádech iMacu Pro již nenajdete.

Apple musel u nového počítače vymyslet zcela jiné uspořádání komponentů a navrhnout pro ně i lepší chladící systém, který by dokázal udržet tuto nezkrotnou mašinu v provozní teplotě. To však s sebou logicky přineslo lehké ústupky, které pro uživatele znamenají například právě to, že si svou RAM vymění pouze u samotného Applu v jeho obchodě či u některého z autorizovaných servisů. V Apple Storech by vám měli podle dostupných informací upgradovat vaše RAMky pouze jejich vlastními, servisy by však mohly lehce ustoupit a do iMacu Pro vám vsunout paměť podle vašeho výběru. Server iMore se dokonce domnívá, že by nemusel být problém ani s tím, že si zákazník svou pamět do obchodu přinese a jeho techniky jen požádá o její vložení.

Nevyhnutelné řešení nebo chytrý tah Applu?

Uvidíme, jak se Applu tento krok ve výsledku osvědčí. Krom odstranění poklopu kvůli jinému vnitřnímu uspořádání komponentů totiž mohlo hrát roli i to, že si Apple za vyšší RAM paměti účtuje navíc opravdu slušné pálky a kdyby si ji byli schopni uživatelé vyměňovat sami, takový tok peněz by se nedostavil. Za 64GB RAM paměti si jen pro představu připlatíte 25 600 korun, za 128 GB RAM paměti pak rovných 76 800 korun. Jak tedy můžete vidět, částky nejsou rozhodně zanedbatelné. Otázkou tak zůstává, zda se bude lidem, kteří za svůj iMac Pro zaplatí hrubě přes sto tisíc, chtít řešit výměna RAM paměti v servisu či ji rovnou zakoupí od Applu a vyhnou se tak dalším starostem.

iMac Pro FB

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.