Zavřít reklamu

Není žádným tajemstvím, že se Apple již řadu let snaží o co nejekologičtější fungování. Krom obnovitelných zdrojů energie, které se snaží využívat pro své budovy a různá datacentra, tlačí i na svůj dodavatelský řetězec, který se kvůli němu musí řídit přísnými ekologickými podmínkami. Pokud tomu tak není, Apple “neposlušného” dodavatele bez větších problémů nahradí. Jelikož je však dodavatelský řetězec opravdu rozsáhlý a spletitý, není v silách jablečné společnosti všechny jeho zákoutí uhlídat. To za něj však v některých oblastech zastanou místní aktivisté.

Velká část výroby jablečných produktů pochází z daleké Číny. Ta je však svou poměrně nešetrnou výrobou proslulá a tak není divu, že se čas od času nějaký prohřešek proti životnímu prostředí i v řadách dodavatelů Applu uskuteční. Místní aktivisté však vytvořili aplikaci pro iOS, do které postupem času zaznamenávali prohřešky čínských společností.

Čínská vláda problém neřeší

Díky záznamům v aplikaci pak prý Apple podnikl mnoho kroků, které fungování jeho dodavatelského řetězce zlepšily. Našly se však i případy, které se Applu domluvou vyřešit nepodařilo a “hříšné” společnosti z řetězce vyloučil. Právě to je totiž podle aktivistů jediným řešením tohoto problému. Konec přísunu peněz od zahraničních společností je totiž pro většinu čínských společností daleko větším strašákem než sankce od tamní vlády. Ta je totiž pověstná tím, že se otázkou životního prostředí příliš nezabývá a mnoho přestupků smete i kvůli různým vazbám na představitele “hříšných” společností pod stůl.

Snad se tedy k podobným krokům uchýlí i další společnosti a dodavatele porušující ekologické předpisy přestanou tolerovat. Jiná cesta z tohoto začarovaného kruhu totiž bohužel není.

Foxconn

Zdroj: appleinsider

Dnes nejčtenější

.